Sam (29) "Ik hoorde ineens een piep. En deze is gebleven."

"Vroeger speelde ik in een band. Op een avond tijdens een repetitie ging de drummer flink tekeer en gebruikte veelvuldig zijn bekkens. Toen ik die avond in bed lag, hoorde ik een lichte piep/ruis. En deze is gebleven.
Gelukkig heb ik een lichte vorm van tinnitus. Alleen als het stil is, hoor ik de ruis. Ik heb geleerd dat als ik het hoor, ik me erop moet focussen om het vervolgens los te kunnen laten. En dan ben ik me er niet meer zo bewust van.
Helaas kan ik er nu niets meer aan doen. Ik had het wel kunnen voorkomen door oordoppen te dragen bij bandrepetities. De verantwoordelijkheid draag je uiteraard zelf. Het zou echter wel fijn zijn als men ondersteund zou worden door bijvoorbeeld verzekeraars. Op maat gemaakte oordoppen worden op dit moment niet vergoed door de verzekeraar en deze doppen zijn wel echt veel fijner om te dragen dan de goedkopere, universele varianten. Daarnaast zijn deze ook niet te zien wanneer je ze in hebt. Dit zou het aanschaffen en het dragen ervan aanzienlijk stimuleren. Tegenwoordig wordt men namelijk ook steeds meer blootgesteld aan hard geluid (muziek) op verschillende manieren en allerlei plekken. Het aantal personen met klachten neemt alleen maar toe. Middels voorlichting en vergoeding van oordoppen denk ik dat er veel voorkomen kan worden. Dit hoop ik voor de toekomst. Naast een behandeling van mijn klachten natuurlijk.”

Deel deze pagina