Er wordt geadviseerd gehoorbescherming te dragen om lawaaislechthorendheid te voorkomen.

Gehoorbescherming is verkrijgbaar bij een audicien. Er zijn universele gehoorbeschermers voor verschillende situaties zowel voor werk als in vrije tijd. Deze zijn tegenwoordig ook vaak verkrijgbaar bij opticiens en drogisterijen. Daarnaast kunnen audiciens ook oordoppen op maat (otoplastieken) maken voor het meest optimale resultaat. Deze gehoorbescherming heeft een perfecte pasvorm en wordt speciaal ontwikkeld voor regelmatig of zelfs professioneel gebruik.

Bij frequent gebruik zijn doel-specifieke dopjes de beste oplossing. Schuimdoppen zijn alleen geschikt als noodoplossing of bij sporadisch gebruik. Het dragen van kwalitatieve, duurzame en comfortabele gehoorbescherming draagt bij aan zowel veiligheid als ervaring. Speciale filters zorgen er namelijk voor dat het oor niet wordt afgesloten en het geluid natuurgetrouw blijft klinken.

Er ligt een scala aan mogelijkheden tussen standaard oorkappen en high-end op maat otoplastieken. Er zijn merken die universele bescherming bieden, maar ook merken die per situatie een apart product leveren. Bij gehoorbescherming op maat wordt een afdruk van het oor gemaakt zodat de pasvorm perfect aansluit en zo optimale bescherming biedt. Daarnaast vraagt de audicien altijd naar het doel van de gehoorbescherming i.v.m. verschillende hardheden en filters. Er is ook gehoorbescherming speciaal voor baby’s en kinderen. 


Doel-specifieke gehoorbeschermers

 • Oordoppen met muziekfilter
  Voor concerten, festivals, discotheek, dancefeesten, etc. Om van muziek te kunnen blijven genieten, zijn de oren nodig. Oordoppen met muziekfilter zorgen ervoor dat de muziek goed hoorbaar blijft, terwijl ook praten met elkaar mogelijk blijft.
  Een popconcertproduceert al gauw 120 dB en dat is 40 dB boven de grens dat geluid schadelijk kan worden.

 • Hoofdtelefoons met ANC (Active Noise Cancelling) 
  Met hoofdtelefoons met specifiek deze functie word je veel minder blootgesteld aan het lawaai van de gasturbinemotoren tijdens het vliegen. Veel geavanceerde merken hebben tevens de feature “Voice Enabeling”. Naast de Active Noise Cancelling functie kun je hiermee ongestoord luisteren naar het cabine personeel of je meereizende partner.
 • Gehoorbescherming in het verkeer
  Voor cabrio- en motorrijders, wielrenners, etc. Beschermd tegen windruis en omgevingslawaai, terwijl waarschuwingssignalen hoorbaar blijven.
  Een kwartier op de snelweg voor motorrijders is al schadelijk. Met een snelheid van 100 kilometer per uur, loopt de windruis onder de helm al snel op naar de 94 dB.

 • Drukregulerende oordoppen voor tijdens het vliegen
  Deze helpen grote drukverschillen op te vangen en zo oorpijn te voorkomen en dempen het zoemende geluid van de motoren.

 • Bescherming voor watersporters
  Met zwemdoppen heeft vocht minder kans om schade aan te richten. Voor duikers zijn er speciale dopjes met waterdrukventiel.
  Voor (kite-, wind-) surfers zijn de harde klappen van de golven tegen de oren ook gevaarlijk voor het gehoor. Daarbij kan koud water en ook wind langs de nat geworden oren tot een zogeheten surfersoor of zwemmersoor leiden. Ook hen wordt daarom aangeraden speciale gehoorbescherming te dragen.

 • Oordoppen voor meer rust en concentratie 
  Ongestoord slapen, lezen of studeren, maar wel bereikbaar blijven voor contact en waarschuwingssignalen.

 • Gehoorbescherming op de werkvloer
  De Arbowet heeft duidelijke regelgeving omtrent gehoorbescherming tijdens werkzaamheden. Enkel oorkappen of schuimproppen dragen geeft vaak niet voldoende bescherming. Deze opties verminderen het geluidsniveau tussen de 5 en 25 dB. Speciale op maat gemaakte dopjes bieden daarentegen optimale bescherming en draagcomfort.
gerelateerde pagina's: