Nieuws

  • Column Hanneke Cobelens | ergotherapie hoorzorg x

Column Hanneke Cobelens | Samen leren communiceren

Als ergotherapeut werkt Hanneke met mensen die door hun slechthorendheid in het dagelijkse leven niet meer optimaal kunnen functioneren. Ervaring leert dat dit in veel gevallen met communicatie te maken heeft. Dit kan binnen het eigen huishouden zijn, in de communicatie met audiciens en andere zorgverleners, maar ook op het werk en binnen het sociale leven. Als iemand op een van deze vlakken vastloopt, kan inspanning en frustratie hoog oplopen. Een ergotherapeut kan ingeschakeld worden om communicatie te verbeteren om het leven met een hooroplossing volwaardiger maken en diegene (weer) helpen te verbinden met diens omgeving.

Lees meer

Column Hanneke Cobelens | Wanneer niet goed horen het probleem is, maar beter horen niet de oplossing

Ook een hoorprofessional heeft soms te maken met klanten die zich niet begrepen en gehoord voelen. Een klant die zich niet laat helpen of wilt laten overtuigen. Door angst, ontkenning, schaamte, onbegrip, onwetendheid; er kunnen verschillende redenen voor zijn. Ook al weet je als professional en als familie wat een oplossing zou zijn, is dat niet altijd dé oplossing voor de klant en is het van belang buiten dit spectrum op zoek te gaan naar de oplossing. Een ergotherapeut kan hierbij helpen en kijkt naar de thuissituatie van de klant, naar diens dagelijkse realiteit. En soms is niet goed horen wel het probleem, maar beter horen niet altijd de oplossing.

Lees meer

Column Hanneke Cobelens | Het goede voorbeeld

In deze column neemt Hanneke je mee in een van haar eigen ervaringen als client. Een mooi voorbeeld nu zwembaden weer open zijn en toegankelijkheid hoog op agenda's staat. "Nu Nederland het nieuwe normaal aan het uitvinden is, is het goed om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking weer goed op de kaart te zetten. Iedereen telt mee en ook ik mag af en toe cliënt zijn." Ergotherapie in de hoorzorg slaat een brug tussen de arts of audicien en het dagelijkse leven van de consument.

Lees meer

Column Hanneke Cobelens | Een veilig thuis

In deze column neemt Hanneke je mee op weg naar veilige en comfortabele thuissituatie voor twee cliënten. "Er blijkt drie jaar geleden al een functioneel voorschrift voor een wek- en waarschuwingssysteem te zijn uitgegeven. Hier hebben zij zelf echter niks mee gedaan, want wisten niet goed hoe ze dit moesten regelen."   Ergotherapie in de hoorzorg slaat een brug tussen de arts of audicien en het dagelijkse leven van de consument. 

Lees meer
Deel deze pagina