100.000ste tester van de hoortest in CORPUS

Consument

Op World Hearing Day verrast VeiligheidNL de 100.000ste tester van de hoortest in CORPUS. De gratis hoortest geeft inzicht in de status van je gehoor en geeft tips hoe je verstandig met je oren omgaat. Corpus draagt hiermee bij aan de bewustwording van het belang van een gezond gehoor. Uit onderzoek van VeiligheidNL met vier jeugdgezondheidsorganisaties blijkt dat dit hard nodig is, omdat 13% van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar mogelijk al gehoorschade heeft.

Saara is 100.000ste bezoeker
De 10-jarige Saara uit Noordwijk is compleet verrast in CORPUS. Zij heeft als 100.000ste bezoeker de hoortest afgenomen. Medio 2018 is de exhibit van VeiligheidNL officieel geopend door DJ Barry Paff en sindsdien wordt de test druk bezocht. De test is een ‘spraak-in-ruis test’ en ontwikkeld door het LUMC, Amsterdam UMC en VeiligheidNL. Bezoekers doen de test vooral omdat ze nieuwsgierig zijn of hun gehoor goed is en vinden de test leuk om te doen. Dit is volgens de World Health Organization, initiatiefnemer van World Hearing Day, ook juist belangrijk: bewustwording van de risico’s op gehoorschade en het promoten van een gezond gehoor. 

Urgentie
Gehoorschade is een toenemend probleem, zeker bij jongeren. Tijdens het schooljaar 2018-2019 heeft VeiligheidNL samen met vier jeugdgezondheidsorganisaties een onderzoek uitgevoerd onder jongeren tussen 12 en 18 jaar. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de leerlingen naar muziek luistert op een volume van 70% of hoger, een geluidsniveau dat het risico op gehoorschade vergroot. 13% van de leerlingen die ook de online hoortest ‘JGZ Oorcheck’ deden kregen geen goede uitslag, dat op beginnende gehoorschade duidt. Ook recent onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam toont aan dat 1 op de 7 kinderen tussen 9 en 11 jaar al beginnend gehoorverlies heeft.

Vaker meten van gehoor
Na de kleuterklas is er geen officieel meetmoment meer van het gehoor. Het belang van structurele screening en voorlichting voor jongeren is vergroot nu steeds meer jongeren (vaker en langer) mobiele apparaten gebruiken. VeiligheidNL maakt zich sterk om de hoortest ook voor jongeren in te zetten, door de samenwerking met GGD. Daarmee krijgen we zowel regionaal als landelijk beter beeld hoe vaak gehoorschade voorkomt en wat de ontwikkelingen daarin zijn. Op deze manier kan er effectief preventiebeleid ontwikkeld worden. De anonieme hoortest zoals in CORPUS is ook op www.veiligheid.nl/hoortest voor iedereen toegankelijk. Of breng een bezoekje aan CORPUS en maak een reis door de mens!

Bron: VeiligheidNL

gerelateerde pagina's: