Waarom zou ik een geavanceerd hoortoestel kopen? Een eenvoudige zal toch ook wel goed zijn?

Consument
De nieuwste hoortoestellen en innovaties
Tips hoortoestellen

“Waarom zou ik een geavanceerd hoortoestel kopen? Een eenvoudige zal ook toch wel goed zijn?” Een veelgestelde en begrijpelijke vraag die wordt gesteld wanneer iemand op zoek is naar een hoortoestel. Er is een ruim aanbod in hoortoestellen en hoorhulpmiddelen, welke ontzettend kunnen verschillen qua functionaliteiten én in prijs. Je betaalt bij het aanschaffen van een hoortoestel voor meer functies en een betere techniek. Uiteraard zijn deze functies afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Daarnaast is een hoortoestel een deel van de oplossing. Immers, de dienstverlening rondom het hoortoestel is minimaal net zo belangrijk.  

Wij vertellen graag meer over de verschillen tussen geavanceerde en eenvoudige hoortoestellen.

Het verschil tussen een eenvoudig en een geavanceerd hoortoestel
Op het gebied van het versterken van geluid is er meestal weinig verschil tussen een eenvoudig en een geavanceerd hoortoestel. Wanneer je voor een meer geavanceerd hoortoestel kiest, is de gebruikerservaring vaak wel beter. Dit geldt voor draagcomfort, hoe het apparaat afgestemd kan worden op speciale situaties en voorkeuren en ten slotte de geluidskwaliteit. Er zijn tal van innovatie oplossingen en die technologische ontwikkelingen staan niet stil.

Denk hierbij aan het goed kunnen verstaan van mensen in gezelschap. Een veelgenoemd probleem van minder geavanceerde toestellen is dat alles versterkt wordt, dus ook achtergrondgeluiden als een langsrijdende bus of spelende kinderen. Hierdoor kun je de personen waarmee je wilt communiceren wel horen, maar eigenlijk niet goed verstaan. 

De aanschaf van een hoortoestel is een deel van de investering die je doet voor een goed gehoor. De dienstverlening en zorg vanuit de audicien is minimaal net zo belangrijk. Denk hierbij aan het intakegesprek bij de audicien, meerdere consulten om het hoortoestel optimaal in te stellen, het bieden van maatwerk zoals een oorstukje en ook de reguliere checks (in ieder geval jaarlijks) door de audicien. Dit alles bepaalt de uiteindelijke investering die je doet.

Een hoortoestel die bij jou past
Wij raden aan om je goed te oriënteren en een keuze te maken voor een hoortoestel die bij jou past. Ga dus niet af op de (lage) prijs van een toestel, maar kijk ook naar de functies en de wensen die je zelf hebt. Maak hier een afweging in en laat je adviseren door je audicien. 

Tip: Kijk eerst eens naar ons stappenplan! Hierin leggen wij stap-voor-stap uit wat je kunt doen om de juiste keuze te maken voor een hoortoestel en een audicien die bij jou past. Ook lees je hier over vergoedingen van een hoortoestel en hoorhulpmiddelen. 

gerelateerde pagina's: