Ik ga op vakantie en neem mee: een hoortoestel

Consument
Tips hoortoestellen

Waar moet u aan denken als u op vakantie gaat als hoortoesteldrager? Of u dit jaar nu de grens over gaat of kiest voor een vakantie in eigen land, er kan van alles gebeuren. Vergeet uw hoortoestel daarom niet te verzekeren. Hoortoestellen zijn namelijk niet altijd standaard verzekerd tegen verlies of diefstal.
 
Hoortoestel verloren
In een thuissituatie is er doorgaans sprake van routine. Een hoortoestel wordt vaak op hetzelfde moment uitgedaan en op eenzelfde plek opgeborgen. Op vakantie is dat vaak toch een ander verhaal. Ook door het ondernemen van diverse en andere activiteiten wordt een hoortoestel vaker verloren.
 
Tips

  • Zorg ervoor dat u het hoortoestel op een vaste plek legt als u het uitdoet. Stop de toestellen zo veel mogelijk terug in het doosje, wanneer u ze uitdoet. Zo is de kans op beschadiging en verlies het kleinst.
  • Neem contact op met een audicien als u merkt dat het hoortoestel niet goed blijft zitten. De audicien kan ervoor zorgen dat het hoortoestel goed en stevig zit, zodat de kans op verliezen tijdens het dragen het geringst is.
  • Mocht u het hoortoestel kwijt zijn, meld dit dan gelijk bij de gemeente/politie. Als het hoortoestel wordt gevonden, kunnen zij contact met u opnemen.

Hoortoestel kapot
Is het hoortoestel defect? Neem dan eerst contact op met uw audicien om te overleggen wat te doen. Probeer niet eerst zelf uw hoortoestel te repareren. Wanneer dit verkeerd gebeurt, valt de reparatie vaak niet meer onder de garantie. Op een hoortoestel zit namelijk in vrijwel alle gevallen twee jaar garantie. Mocht het hoortoestel defect zijn, wordt er eerst onderzocht of dit is veroorzaakt bij normaal gebruik of door onoordeelkundig handelen. In het laatste geval, valt dit niet onder de garantie en zitten er kosten aan verbonden. Mocht er een verzekering zijn afgesloten, en er zitten kosten aan de reparatie, dan kunnen deze kosten gedeclareerd worden bij de verzekeringsmaatschappij.
Overleg met een audicien kan in eerste instantie telefonisch of via de app (indien van toepassing op uw toestellen).

Toebehoren
Het is raadzaam extra onderdelen mee te nemen op vakantie, zoals extra batterijen en slangetjes. Deze zijn eerder verloren, vies of beschadigd. Door buitenactiviteiten en warm zomerweer is het belangrijk hoortoestellen regelmatiger te reinigen, dus wij adviseren om tevens (extra) reinigingsmiddelen mee te nemen.
 
Verzekering
Er zijn meerdere verzekeringsmaatschappijen waar u, speciaal voor uw hoortoestel, een verzekering kan afsluiten of informeer bij uw eigenverzekeringsmaatschappij naar de mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de dekking van een ‘Buitenshuis’ verzekering.
Als u een hoortoestel bent verloren en u bent daarvoor verzekerd dan kan u de kosten van vervanging declareren bij de verzekeringsmaatschappij. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen wordt geen gebruik gemaakt van een afschrijvingsregeling, dit betekent dat zij vergoeden op basis van vervanging. Dus ook al is het hoortoestel vier jaar oud dan vergoeden zij het bedrag waar het verloren hoortoestel voor is verzekerd.
 
 
 
Bron: Onlinehoortoestel

gerelateerde pagina's: