Voorkom dementie, neem op tijd een gehoorapparaat

Consument

Financieel Dagblad, 20 december 2019.

Tijdig een gehoorapparaat nemen, verkleint het risico om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Dat zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboud UMC, in een vraaggesprek dat het FD 21 december publiceert.

In het interview stelt Olde Rikkert dat de voorspelde dementie-epidemie minder omvangrijk zal zijn dan gedacht. Dat is volgens hem te danken aan meer preventie, onder meer door betere behandeling van hart- en vaatziektes, een bekende risicofactor voor dementie. Een 80-jarige heeft nu al 20% tot 30% minder risico om dement te worden dan veertig jaar geleden.

Bewijs stapelt zich op
In een reactie zegt ook dementiespecialist Kay Deckers dat er waarschijnlijk een verband is tussen gehoorschade en dementie. 'Het bewijs stapelt zich op', aldus Deckers, verbonden aan het Alzheimer Centrum Limburg van Maastricht University. Verminderd gehoor kan volgens hem leiden tot sociale isolatie, minder mentale stimulatie en depressieve klachten, allemaal bekende risicofactoren voor dementie.

Het is volgens Deckers te vroeg om te concluderen dat iedereen van middelbare leeftijd een gehoortest zou moeten ondergaan. Maar mensen met gehoorklachten geeft hij inmiddels altijd het advies een gehoorapparaat te nemen. 'Ik raad het absoluut aan.' Definitief bewijs verwacht hij overigens pas in 2022, als de resultaten bekend worden van langlopend Amerikaans onderzoek onder 850 ouderen, van wie de helft een gehoorapparaat heeft gekregen en de andere helft niet.

Wennen is lastig
Op tijd beginnen met een gehoorapparaat is volgens Olde Rikkert ook verstandig omdat veel mensen na hun 75ste moeite hebben om te wennen aan een apparaatje in hun oor. 'Op die leeftijd gooit de helft van de gebruikers het apparaat eruit. En van de andere helft is bijna iedereen ontevreden.' 

Bron: Financieel Dagblad 20 december 2019

gerelateerde pagina's: