“There's an insect in your ear. If you scratch it won't disappear. It's gonna itch and burn and sting. Do you want to see what the scratching brings. Waves that leave me out of reach. Breaking on your back like a beach. Will we ever live in peace?”
 
“My ears are ringing, ringing like empty shells. Well, it can't be no guitar player."

Herken je deze twee citaten? Nee? De aanwezigen op het GAIN-event ook niet. Het zijn citaten uit Staring at the sun van U2 en Call letter blues van Bob Dylan.

Roland Zweers, audicien en fotograaf, liet tijdens het jaarlijkse GAIN-event op 19 november, de hoeveelheid aan artiesten zien en horen die met hun kunstvormen de kwellingen van tinnitus proberen uit te drukken. Het blijken er verbazingwekkend veel, van Led Zeppelin tot Blondie en van Jeroen Bosch tot Tim Walker. Misschien ook wel Edvard Munch en Vincent van Gogh? Zelf drukt Zweers de kunst van het leven met tinnitus ook uit in beeld. Dat liet hij zien en horen met zijn foto’s die met geluid en andere effecten zijn te ervaren. René van der Wilk, audiologisch specialist, vult informatief aan met oorzaken, verbanden en behandelingen van tinnitus.
 
GAIN, de branchevereniging die streeft naar een samenleving waarbij het cruciale belang van horen erkend wordt, vierde ‘optimaal horen’ aan de hand van muziek. Na Zweers kwam de man aan het woord die met passie de brug slaat tussen muziek en het brein en tussen horen en luisteren. Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie, boeit met een lezing over de rol van perceptie, emotie, geheugen, aandacht en verwachting in het luisteren naar muziek. Van baby tot aap en kaketoe. Muziekgevoel heeft een evolutionaire en biologische oorsprong. Is dus echt iedereen stiekem muzikaal? Hij probeert te overtuigen van wel aan de hand van tonen en ritmes, het publiek beschouwend en hunkerend naar meer achterlatende.
 
Concert- en operazanger Hans Pieter Herman verrast en vervoert menig met een prachtig stuk uit uit de operette Das Land Des Lächelns van Franz Lehar. Hij laat horen, tot aan kippenvel toe, wat hij met zijn talent kan; ondanks (of dankzij, dat weet niemand) zijn gehoorverlies. Hij neemt iedereen mee in zijn verhaal als slechthorend artiest. De strijd én de overwinningen.
 
Na de muzikale inspiratie deed de jonge fotograaf Michael Graste zijn verhaal. Terwijl hij zich maar liefst 15 jaar lang schaamde voor zijn slechthorendheid is hij een briljant fotograaf geworden. Zijn prachtige werk gaf vorm aan zijn bijna emotionele verwondering over het ontbreken van de vanzelfsprekendheid van hooroplossingen en de weg daarnaartoe.
  
I GAIN you GAIN we GAIN
De bijeenkomst van GAIN, met een inclusief gezelschap van audiciens, audiologen, medici, fabrikanten, vakbroeders, leden en niet leden, is opgebouwd langs de thema’s het oor, het brein en hart.  “Met elkaar zetten we ‘gehoor geven’ op de kaart”. GAIN heeft lef gehad om de link te leggen tussen de emotionaliteit en zowel optimaal horen als slecht horen. Kunnen horen is leven; of je nu kunst maakt of kunst ontvangt.
 
Kortom, GAIN laat zien ‘gehoor geven’ serieus te nemen. Dit ook naar aanleiding van door GAIN uitgevoerd onderzoek, wat inzichten verschaft in de kennis en verwachtingen van de consument van thema’s rondom horen. Tevens is er onderzoek gedaan onder haar stakeholders, waarna GAIN met hand in eigen boezem ter kennis brengt zich nog zichtbaarder op te stellen richting de industrie en nog meer zal gaan bijdragen op gebied van meedenken, innoveren en verbinden.
 
Ter afsluiting doet GAIN nog eens haar appèl ‘alleen samen creëren we de beste hoorzorg voor iedereen’ en opent haar deuren voor iedereen met een belang bij optimaal horen en een nog betere hoorzorg in Nederland. Hiermee presenteert GAIN ook een vijftal nieuwe leden per 2020: Hoorexpert, Clementine, BB Hearing, Multi Care Systems en Noizezz en realiseert hiermee een zeer gewenst en noodzakelijk breder draagvlak binnen de audiologische industrie.

Bekijk de aftermovie:

GAIN-event Vincent Ostendorf

Vincent Ostendorf over de visie van GAIN 

GAIN-event Rene van der Wilk

René van der Wilk over tinnitus: oorzaken, verbanden en behandelingen

GAIN-event Roland Zweers

Roland Zweers over de kunst van het leven met tinnitus  

GAIN-event Henkjan Honing

Henkjan Honing over muzikaliteit en het brein

 GAIN-event Paul van Wezenpoel

Vragen uit het publiek, door Paul van Weezepoel

GAIN-event Hans Pieter Herman

Concert- en operazanger Hans Pieter Herman en Maarten Hillenius op piano

 GAIN-event Marco Veenhuis Cas van Opstal

Cas van Opstal bedankt Marco Veenhuis voor zijn toewijding in de hoorbranche
en zijn bevlogenheid als GAIN member

 GAIN-event Michael Graste

Michael Graste na zijn presentatie over het overwinnen van schaamte over zijn slechthorendheid

GAIN-event Kees van der Sluijs

Kees van der Sluijs, directeur GAIN, sluit tevreden af