Helpt een hoortoestel bij tinnitusklachten?

Consument
Slechthorendheid en gezondheid

Tinnitus, oftewel oorsuizen, is een storend geluid wat opgemerkt wordt zonder dat daar aanleiding toe is. Dit geluid verschilt per persoon en kan een piep-, sis-, brom- of ruis geluid zijn. Tinnitus is iets wat het leven van degene die het heeft flink kan beïnvloeden. In Nederland heeft zo’n 10 tot 15 procent van de bevolking last van tinnitus. Dat zijn bij elkaar meer dan een miljoen mensen. Vaak wordt gezegd dat mensen met tinnitus ermee moeten leren leven. Maar hoe zit het eigenlijk met de effecten van een hoortoestel bij tinnitus? Wij leggen het graag uit.

De effecten van een hoortoestel bij tinnitusklachten
Een hoortoestel kan je tinnitusklachten verlichten. Bij veel mensen gaat tinnitus gepaard met gehoorverlies. Je hersenen proberen je gehoorverlies te compenseren. Wanneer dit onvolledig gebeurt, kan er uiteindelijk tinnitus ontstaan. Wanneer je een hoortoestel draagt kunnen de tinnitusklachten verminderen. Daarnaast hoor je geluiden in je omgeving beter waardoor de focus op tinnitus minder wordt. Ook kunnen maskeergeluiden ingezet worden. Maskeergeluiden zijn geluiden die op de achtergrond worden afgespeeld. Denk hierbij aan hele zachte muziek witte ruis.

Moderne hoortoestellen
Moderne hoortoestellen hebben een zogeheten ‘Tinnitus Noiser’ functie. Deze functie biedt een tinnitus maskerend geluid. Deze signalen kunnen ingesteld worden op basis van het type tinnitus en persoonlijke wensen en eisen. Wanneer je tinnitus samengaat met gehoorverlies, raden wij het gebruik van een modern hoortoestel aan.

 

Lees meer over tinnitus oorzaken, gevolgen en mogelijke behandelingen.

gerelateerde pagina's: