De lente in je bol: (blijvend) genieten van alle voorjaarsactiviteiten

Consument
Preventie

Het voorjaar is losgebarsten, de dagen worden langer en het mooie lenteweer komt langzaam op gang! We trekken erop uit en gaan naar buiten om volop van onze passies te genieten. Of u nou van tuinieren houdt, graag op pad gaat met de motor, een klusser bent of misschien al een testevenement gaat bezoeken: in al deze situaties speelt geluid een rol. Het is vaak genieten, maar soms is het geluid gewoon te hard en dat maakt kans op gehoorschade aanzienlijk.
 
Wat is geluid?
Geluid is een trilling in de lucht die door onze oren wordt opgevangen. Wanneer de sterkte van deze trillingen groot is, kan gehoorschade optreden. Blootstelling aan een hoge geluidsdosis kan dus leiden tot gehoorvermindering. Controle over de manier waarop geluid bij ons binnenkomt is daarom belangrijk. Goede gehoorbescherming biedt hierin de oplossing!
 
Wanneer wordt geluid schadelijk?
Geluidsniveaus tot 8o decibel (dB) worden als veilig beschouwd. Denk bij 80dB bijvoorbeeld aan het geluid van een drukke weg. Het geluid van een handzaag ligt vaak al boven deze grens. Er zijn geen regels die je verplichten om gehoorbescherming te dragen tijdens uw hobby. Toch is het ook hier belangrijk om dit wel te doen. Gehoorschade is namelijk altijd blijvend.
 
Van schuimpje tot filterdop
Er zijn veel verschillende soorten gehoorbescherming, van standaard oorproppen, schuimpjes en oorkappen tot gefilterde oordoppen. De schuimpjes en oorkappen dempen goed, maar ze sluiten wel af van de buitenwereld.
Gehoorbeschermers met een dempingsfilter zijn vaak afgestemd op de situatie. Een kettingzaag heeft namelijk een ander geluidsniveau dan het windgeruis op de motor of muziek die uit de boxen knalt. Voor elke situatie is er een geschikt dempingsfilter van de meest voorkomende geluidsniveaus.
Deze filters zorgen voor demping van schadelijk geluid tot een veilig niveau, maar maken communicatie mogelijk én je blijft omgevingsgeluid waarnemen. Deze gehoorbeschermers zijn zowel in een universele als een maatwerk oordop verkrijgbaar.
 
Geniet, maar wees je bewust
Nu is het natuurlijk voor te stellen dat u niet bij alles wat u doet direct nadenkt over de geluidsniveaus en mogelijke gevolgen. Toch is het goed om bij de leuke dingen die u dit voorjaar gaat ondernemen hierover na te denken. Naarmate u langer aan te hoge geluidsniveaus wordt blootgesteld wordt de kans op gehoorschade alleen maar groter. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat gehoorschade niet ongedaan kan worden.
 
Geniet van de leuke dingen, maar besef wel dat uw gehoor kostbaar is; dan bent u er toch zuinig op?!

gerelateerde pagina's: