Rookmelders redden levens | Brand Preventie Weken

Consument

In slechts een paar minuten staat een huis in brand. Rookmelders zijn cruciaal voor de veiligheid van uzelf, uw familie en uw huis. Maar wat als u het signaal van een rookmelder niet (goed genoeg) kunt horen?
 
In de brandpreventieweken van Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting wordt er aandacht gevraagd voor het belang van rookmelders voor uw veiligheid thuis.
 
Een paar minuten
Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Hierdoor raakt u vaak al binnen enkele minuten in een diepe bewusteloosheid. En wist u dat als u slaapt uw neus niet werkt? Van de rooklucht wordt u dus niet wakker. Rookmelders zijn daarom van levensbelang. Niet alleen als u slaapt. Hoe sneller u een brand ontdekt, hoe meer tijd en kans u heeft om uw huis veilig te verlaten.
 
Duidelijke alarmering is dus essentieel om ongevallen te voorkomen. Een rookmelder geeft normaal een luid alarm. Doven en slechthorenden kunnen het gewone alarm vaak niet horen. En hoortoestellen worden bovendien ’s nachts meestal uitgedaan.
 
Rookmelders voor slechthorenden
Er zijn echter rookmelders die speciaal ontworpen zijn voor doven en slechthorenden. Dit alarm is koppelbaar en bestaat uit verschillende onderdelen. U kunt ervoor kiezen om gewekt te worden door middel van trillingen, flitssignalen, extra harde geluiden of een combinatie van deze drie verschillende signalen. Lees hier meer over de verschillende wek- en waarschuwingssystemen.
 
Een rookmelder voor doven en slechthorenden wordt in vrijwel alle gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Laat uw audicien u adviseren over de best passende wek- en waarschuwingssystemen voor uw persoonlijke hoor- en thuissituatie.
 
Meer informatie op: www.brandweer.nl/brandveiligheid/rookmelder
 

gerelateerde pagina's: