Lekker naar buiten! Denk ook in de tuin en op de motor aan gehoorbescherming

Consument
Preventie
gehoorbescherming motorrijden, oordoppen op de motor, bescherm je gehoor tijdens het werken in de tuin, tuingereedschap gehoorschade

Het eindelijk (weer) heerlijk lenteweer! Mooi weer betekent vaak dat we met zijn allen lekker naar buiten gaan om lekker te tuinieren, klussen of een hobby te beoefenen als motorrijden. Heerlijk dat het weer het toestaat om lekker onbezorgd buiten bezig te zijn, maar ook in dit soort situaties is het belangrijk om aan gehoorbescherming te denken.

Gehoorbescherming buiten

Gehoorschade is altijd iets blijvends. Deze schade wil je natuurlijk voorkomen. Geluidsniveaus vanaf 80 decibel of meer worden namelijk als onveilig beschouwd. Je verwacht het niet, maar het geluid van tuingereedschap als een handzaag, heggeschaar en een bladblazer liggen al boven deze grens! En wist je al dat enkele minuten motorrijden op de snelweg voor zoveel ruis om je helm zorgt dat er kans op gehoorschade ontstaat?
 
Er zijn geen regels die je verplichten om gehoorbescherming te dragen tijdens het beoefenen van je hobby, maar toch raden we aan om in dit soort situaties de juiste gehoorbescherming te dragen.
 
Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming. Voorbeelden zijn schuimdoppen, oorkappen en gefilterde oordoppen. De eerste twee zijn goede geluidsdempers, maar zorgen er ook voor dat je minder meekrijgt van wat er om je heen gebeurt. Gefilterde oordoppen zorgen ervoor dat er alleen bepaalde geluidsniveaus gedempt worden. De filters dempen schadelijk geluid tot een veilig niveau, waardoor je omgevingsgeluiden nog steeds goed kunt waarnemen. Je kunt gehoorbescherming op maat laten maken met verschillende soorten filters erin.

Het belang en de voordelen van gehoorbescherming tijdens het motorrijden

Gehoorbeschermings- en oorstukjes-fabrikant NOIZEZZ is in samenwerking met De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) een bewustwordingscampagne gestart, waarbij zij het belang van gehoorbescherming onder de aandacht brengen.
 
Hun gemeenschappelijke doelstelling: het taboe moet eraf! Want de feiten spreken voor zich: enkele minuten op de snelwegzorgt al voor zoveel ruis om je helm dat je de kans loopt dat je oren beschadigen. Voorbeelden vanmotorrijders die zo permanente gehoorbeschadiging oplopen komen helaas op grote schaal voor.

Veiligheid en rijplezier

Zo geeft KNMV-directeur Patrice Assendelft aan: "Als KNMV maken we ons er hard voor dat motorrijders op z’n minst beseffen wat de gevolgen kunnen zijn van rijden zonder doppen. En als je je daarvan bewust bent, is er eigenlijk geen goede reden om ze niet te dragen. Eigenlijk zouden oordoppen, net als een helm, bij de standaarduitrusting van elke motorrijder moeten horen.”
 
Goede gehoorbescherming vergroot de veiligheid van de motorrijder en verhoogt tegelijk hetrijplezier. Doordat het schadelijke geluid wordt gedempt, geeft dit meer rust en focus. Je kunt je zo beter concentreren op het perfect nemen van die mooie bocht. Tegelijk wordt door kwalitatief goedeoordoppen essentieel omgevingsgeluid behouden en geluidskwaliteit van gesprekken en muziek gewaarborgd.
 
Op de websites van NOIZEZZ lees je meer infomatie over de campagne. Informeer bij een audicien naar de beste gehoorbescherming voor jouw gehoor.  

gerelateerde pagina's: