Verbinding tijdens de feestdagen

Consument
Corona en slechthorendheid

De feestdagen staan in het teken van verbinding. De tijd waar we zo naar uit hadden gekeken met elkaar zal dit jaar anders zijn. Maar ook als we met kerst niet allemaal samen zijn, kunnen we er iets bijzonders van maken.
 
Fysiek afstand houden van dierbaren is al lastig genoeg is, laten we vooral kijken naar hoe we wel kunnen verbinden. Houd rekening met familieleden die slechter horen. Voor hen is die verbinding belangrijker dan ooit.
 
Digitale verbinding
Niet fysiek met elkaar aan tafel, maar wel met een videoverbinding met elkaar in contact. Fijn dat we in een tijd leven dat dit tot de mogelijkheden behoort. Bellen en videobellen is voor slechthorenden echter niet vanzelfsprekend. Er zijn oplossingen die verstaanbaarheid vie de digitale weg bevorderen.

  • Een universele oplossing is de versterkte huistelefoon waarbij het gesprek flink luider wordt gehoord. Harder is echter niet voor íédereen altijd beter. Speciaal voor slechthorenden zijn er versterkte telefoons verkrijgbaar waar ook een ringleiding, of streamer ingebouwd is voor directe koppeling met hoortoestellen. Voor hoortoesteldragers is het daarom interessant om eens bij de audicien te informeren naar de mogelijkheden. Voor het mobiel bellen zijn er diverse bluetooth oplossingen.

  • Slechthorenden profiteren van de nieuwste hoortoestellen met ingebouwde bluetooth die direct verbonden zijn met de mobiele telefoon, tablet of computer. Voor de eenvoudigere hoortoestellen zijn er diverse halslussen met bluetooth verkrijgbaar die een tussenstation vormen tussen de hoortoestellen en mobiele telefoon of tablet.

  • Bent u goedhorend en vaker lang aan het (video)bellen? Dan bent u gebaat bij een bluetooth headset.

 
Anderhalvemeter afstand of met een mondkapje
Voor iedereen maakt die afstand een verschil, voor slechthorenden is dit een belemmering in communicatie. Tips voor mensen met en zonder gehoorverlies.

  • Er zijn diverse aanvullende hoorhulpmiddelen verkrijgbaar die verstaanbaarheid op afstand aanzienlijk kunnen verbeteren. Soloapparatuur helpt de afstand van anderhalve meter te overbruggen. Het werkt draadloos en bestaat uit een zender/microfoon en een mini-ontvanger die aan het hoortoestel gekoppeld wordt. Door de zender/microfoon in het midden van de tafel te leggen of de spreker de microfoon om de hals te laten dragen, is een gesprek veel beter te volgen. Er kan ook gebruik gemaakt worden van meerdere microfoons voor diverse sprekers. Hiermee weet u zeker dat u gesprekken beter hoort, waar u ook bent.

    In veel gevallen wordt solo apparatuur overigens vergoed vanuit de zorgverzekering (bij een voorschrift van uw specialist).

  • Technologische ontwikkelingen gaan snel, er zijn inmiddels ook (geavanceerde) hoortoestellen met een speciaal ontwikkelde functie in de app die zorgt voor verbetering van het verstaan van gesprekspartners die een mondkapje dragen. Informeer hiernaar bij uw audicien. 
gerelateerde pagina's: