Universele gehoorbescherming voor verschillende situaties

Consument
Preventie

Met gehoorbescherming zorg je ervoor dat je gehoor in verschillende situaties op de juiste manier beschermd wordt. Deze bescherming is belangrijk, want gehoorschade en - verlies zijn onomkeerbaar. Er zijn diverse soorten gehoorbeschermers. Denk hierbij aan standaard oorkappen voor het werken met bijvoorbeeld machines of oordoppen met filters voor musici. Hoe harder het geluid en hoe langer je hieraan blootgesteld wordt, hoe groter de kans op gehoorschade en hoe beter de gehoorbescherming moet zijn. 

Je kiest dus de juiste gehoorbescherming op basis van de situatie waarin je deze wilt gebruiken. Wij vertellen graag meer over de opties. 

Op de werkvloer
Volgens de Arbowet gelden bij bepaalde werkzaamheden regels voor het dragen van de juiste gehoorbescherming. Alleen het dragen van oorkappen of schuimproppen is vaak niet voldoende. Voor optimale bescherming is aan te raden om op maat gemaakte oordoppen te dragen. Deze beschermen een stuk beter en zitten ook nog eens lekkerder. 

Je loopt in bijvoorbeeld de horeca al snel een verhoogd risico op gehoorschade. Niet alleen als je in een discotheek werkt, maar ook in een beetje rumoerig café loop je al risico. Ook in het onderwijs gelden deze risico’s. Zeker docenten die in gym- en sportzalen werken. Denk aan piepende sportschoenen, stuiterende ballen, scheidsrechtersfluitjes of schreeuwende leerlingen. 

Thuiswerken
Niet alleen op de werkvloer, maar ook kunnen gehoorbeschermers uitkomst bieden als je thuiswerkt. Of je nu gehoorverlies hebt of niet, gehoorbescherming kan prettig zijn voor je rust en concentratie wanneer er sprake is van veel omgevingsgeluid. 

Tijdens het zwemmen
Er zijn speciale zwemdoppen waarbij je oren beschermd blijven tegen vocht. Daarnaast zijn er voor duikers speciale oordoppen die naast bescherming ook over een waterdruk ventiel beschikken. Ook kite-, wind- of golfsurfers wordt vanwege de harde klappen op golven aangeraden gehoorbescherming te dragen. 

Met muziekfilter
Ga je (regelmatig) naar concerten, festivals, nachtclubs, dancefeesten of maak je zelf muziek? Voor deze situaties zijn speciale oordoppen met muziekfilters beschikbaar. Om van muziek te kunnen blijven genieten is het nodig om de kwaliteit van het geluid te blijven horen. Door middel van deze filters blijft de muziek goed hoorbaar en is praten ook nog mogelijk. 

Voor elke situatie
Voor elke situatie is gehoorbescherming beschikbaar. Denk hierbij aan bovengenoemde voorbeelden, maar ook aan gehoorbescherming voor in het verkeer, op de motor tijdens het vliegen, klussen, het afsteken van vuurwerk of voor meer rust en concentratie. 

Naast universele gehoorbescherming, zijn er ook oordopjes op maat te laten maken voor nog meer comfort. Twijfel je over de juiste gehoorbescherming? Je audicien adviseert je hierbij en helpt bij het kiezen van de juiste gehoorbescherming. 

gerelateerde pagina's: