Oordoppen alleen in de bouw? Ook in andere beroepen loop je risico op gehoorschade
Er zijn beroepen waarvan we weten dat je wordt blootgesteld aan hard geluid en je risico loopt op gehoorschade. Denk hierbij aan werken in de bouw, met machines of op de landingsbaan van Schiphol. Maar er zijn veel meer beroepen waar het geluid langdurig boven de 80dB uitkomt, het geluidsniveau waarvan je blijvende gehoorschade kunt oplopen afhankelijk van hoe lang en hoe vaak je eraan wordt blootgesteld.
Lawaai op het schoolplein? Een drukke weg met auto's? Dat geeft geluiden van zo'n 85 decibel. Een drukke kroeg of een voorbijrazende trein? 90 decibel. Dat kan dus ook op de werkvloer het geval zijn. Bij een blootstelling boven de 80 decibel moet een werkgever al gehoorbescherming beschikbaar stellen, zo stelt de Arbowet.
Maar zijn werkgevers en werknemers wel op de hoogte van het huidige geluidsniveau en de risiso’s of wordt geboden gehoorbescherming wel gedragen en goed onderhouden?
Dat blijkt niet altijd het geval, blijkt uit onderzoeken.
2.500 registraties gehoorschade door werk per jaar
Er zijn recentelijk verschillende onderzoeken uitgevoerd en nieuwsberichten gepubliceerd waaruit blijkt dat mensen in betreffende beroepsgroepen meer risico lopen dan aanvankelijk gedacht of men zich bewust van is.
Jaarlijks zijn er bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten zo’n 2.500 registraties van Nederlanders die gehoorschade oplopen onder werktijd. Dat is ongeveer één op de drie meldingen van alle beroepsziekten die gemeld worden.
Omdat mensen bij gehoorschade vaak niet direct de link leggen met hun werkomgeving, is de verwachting dan ook dat het aantal gevallen van gehoorschade in de praktijk nog hoger is.
Horeca
Nederlanders die werkzaam zijn in de horeca lopen een verhoogd risico op gehoorschade. Dit hoeft lang niet altijd in een discotheek te zijn, ook in een beetje rumoerig café lopen medewerkers risico. Horecamedewerkers worden dagelijks blootgesteld aan geluidsniveaus van 80 tot wel 100 decibel, veelal zonder gehoorbescherming te dragen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Alpine dat data van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO analyseerde.
Blootstelling aan 100 dB is al bij een paar minuten per dag schadelijk. Iemand die één dag per week zonder gehoorbescherming werkt bij een café of discotheek, in een geluidsniveau van 100 decibel, loopt bij 17 minuten per dag al risico op gehoorschade. Voor een fulltime medewerker in deze sector is 3,5 minuut blootstelling per dag al schadelijk. 93% van de medewerkers draagt echter géén gehoorbescherming onder werktijd.
Onderwijs
Afgelopen januari verschenen berichten over de risico’s in gym- en sportzalen. Docenten lichamelijke opvoeding die werken in gymzalen of medewerkers in sporthallen met een slechte akoestiek, lopen namelijk gezondheidsrisico’s. “Piepende sportschoenen, stuiterende ballen, snerpende scheidsrechtersfluitjes, kletterende zaalhockeysticks en schreeuwende kinderen. Een tsunami aan lawaai. De oren van menig gymleraar hebben het dag in dag uit zwaar te verduren.”, lezen we in het Noordhollands Dagblad.
Gymzalen en sporthallen zijn grote en hoge ruimten, die met harde materialen worden afgewerkt. Daardoor hebben ze vaak een slechte akoestiek. Door de te lange nagalmtijd ontstaan hinderlijke geluidsreflecties, die vervelende gevolgen kunnen hebben voor iedereen die daaraan wordt blootgesteld. Een lawaaierige gymzaal produceert al snel 85 decibel aan geluid. Door de langdurige blootstelling aan lawaai komen naast de kans op gehoorbeschadiging ook stemproblemen, stress en vermoeidheid voor.
In het onderwijs zijn er meer vakken waar risico’s heersen, zoals in het technieklokaal. En in het zwembad lopen het geluid ook al snel op naar 100 dB.
En ook op een kinderdagverblijf wordt de geluidsnormen af en toe overschreden, aldus bedrijfsarts Bas Sorgdrager in het AD.
Mondhygienisten
Bedrijfasarts Bas Sorgdrager vertelt in het AD dat hij ook gevraagd wordt te spreken op een congres van mondhygiënisten. ”Die maken zich zorgen over het geluid van die machientjes die daar gebruikt worden.” Of op een bijeenkomst van gipsmeesters. ”Het zetten van gips is natuurlijk geen probleem, maar het eraf zagen geeft een gierend geluid waar je last van kunt krijgen. Ik denk wel dat er steeds meer bewustwording is. Ook jongeren op feestjes dragen vaker oordopjes, daar begint het.”
Politie
Ook hulpdiensten hebben te maken met hard geluid. In 2019 heeft de politie op maat gemaakte oordoppen aangeschaft voor agenten die tijdens de jaarwisseling werken om hen te beschermen tegen (de gevolgen van) knalvuurwerk. Een actueel thema. Er zijn namelijk meerdere voorbeelden van agenten die met tijdelijke doofheid kampten tijdens de jaarwisseling. Of die met gehoorschade thuiskwamen. “Gehoorbeschadiging door extreme geluidsbelasting van bijvoorbeeld knallend vuurwerk wordt hiermee voorkomen”, Deze op maat gemaakte oordoppen zullen overigens ook worden ingezet bij andere evenementen voor de veiligheid van zijn mensen in de frontlinie, voegt de Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie daaraan toe in een artikel dat eerder verscheen in het AD.
Bron: Alpine, AD, Noordhollands Dagblad