Nieuws

Gehoorschade en versterkte muziek: een oproep tot bewustzijn en actie

In een wereld waarin muziek een onderdeel is van onze sociale interacties, zowel bij concerten als persoonlijk (via oortjes of koptelefoons), wordt het potentieel schadelijke effect op ons gehoor nog weleens over het hoofd gezien. Recentelijk schreef Staatssecretaris Maarten van Ooijen een brief aan de Tweede Kamer waarin hij de groeiende bezorgdheid over gehoorschade aankaart en een plan van aanpak presenteert om dit probleem aan te pakken.

Lees meer

Samen in actie om onbehandeld gehoorverlies terug te dringen

De omvang en impact van onbehandeld gehoorverlies op werk en het dagelijks leven zijn groot. Ook is duidelijk dat de kosten ervan voor de maatschappij hoog zijn. Partijen in de hoorwereld - onder wie Hoormij∙NVVS - stelden gezamenlijk een actieplan op met een aanpak. Het doel? Erover in gesprek gaan met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en onbehandelde slechthorendheid met 20% per jaar terug te dringen. Het vergroten van bewustwording over de gevolgen ervan is een belangrijke factor hierin.

Lees meer

Een goed gehoor is belangrijk voor het goed blijven functioneren van de hersenen

Een goed gehoor is belangrijk voor het goed blijven functioneren van de hersenen. Een tijd geleden schreef Heleen Slagter in haar column in Trouw over dat 'Cognitieve trainingen op internet hun beloftes niet nakomen'. Ze legt uit dat populaire cognitieve trainingen voor ouderen op internet en smartphones niet helpen om cognitieve functies te verbeteren. Hoortoestellen kunnen dat wél. Uitstel van de aanschaf van een hoortoestel is dan ook geen goed idee. Sterker nog: één van de belangrijkste voorspellers van dementie is gehoorachteruitgang.

Lees meer

Is het luisteren naar muziek via oordopjes of een hoofdtelefoon schadelijk?

In de trein, buiten in het park, in de supermarkt óf gewoon op straat. Wanneer je om je heen kijkt zie je dat veel mensen oordopjes of een hoofdtelefoon dragen. Mensen luisteren op veel plekken naar goede muziek of een podcast. Ook tijdens het bellen of een online vergadering worden oordopjes of een hoofdtelefoon veel gedragen. Maar wat zijn nu eigenlijk de gevolgen daarvan voor de gezondheid van je oren? En waar kun je op letten om de eventuele schade te beperken?

Lees meer

Verschillende signalen die aan kunnen tonen dat je kind gehoorverlies heeft

Vaak wordt gehoorverlies geassocieerd met mensen die wat ouder zijn. Slechthorendheid is inderdaad veel voorkomend onder ouderen. Toch kan het ook dat een kind slechter begint te horen. Als ouder is het soms lastig om hierachter te komen. Bij een kind waarbij zijn of haar gehoor beter ontwikkeld is, is het moeilijker om gehoorverlies op te merken. Dit komt omdat een ouder kind waarbij het gehoor verder ontwikkeld is al beter reageert op bepaalde signalen. In deze blog vertellen we meer over de verschillende signalen die aan kunnen tonen dat je kind gehoorverlies heeft.

Lees meer
Deel deze pagina