Naast het dragen van doelspecifieke gehoorbescherming kan er meer gedaan worden om gehoorschade te voorkomen.
- Ga niet te dicht bij de geluidsbron, zoals muziekboxen, machines, apparaten of voortuigen etc. staan. Een afstand van 2 meter is doorgaans voldoende om het risico aanzienlijk te verminderen.
Download een decibelmeter app en zorg voor bescherming als geluid boven de 80 dB komt. Safe Noise voor IOS of deciBel voor Android. - Las af en toe een oor-pauze in om de oren tot rust te laten komen. Ook met oordoppen in is het verstandig niet te lang in een luide omgeving te blijven. Hoe vaak zo’n pauzes nodig is, is afhankelijk van de duur en het volume van geluid, maar ieder halfuur is een goed uitgangspunt.
- De dag na de belasting voor de oren is het verstandig de oren tot rust te laten komen. Blijf uit een lawaaierige omgeving of draag even geen koptelefoon of oortjes.
- Stel een volumebegrenzer in. Een volumebegrenzer zorgt ervoor dat het geluid van de telefoon niet boven de 80 decibel komt. Sinds 2013 wordt iedere telefoon, tablet en computer standaard uitgerust met zo’n volumebegrenzer. Bij oudere apparaten hoort het volumebalkje nooit verder dan twee derde van het maximum te komen.
- Verkies een goede koptelefoon boven in-ear oordopjes. Een ‘goede’ koptelefoon is er een die het oor helemaal bedekt. Het oor wordt zo afgesloten van omgevingsgeluid. Hierdoor is de gebruiker minder snel geneigd om het volume hoger te zetten als er sprake is van omgevingsgeluid. Bovendien zit een koptelefoon ook wat verder van het binnenoor, wat de kans op gehoorschade vermindert.
NB Er zijn ook kwalitatief goede in-ear oordopjes verkrijgbaar, waarbij omgevingsgeluid zo veel mogelijk geblokkeerd wordt. Let hierbij op de specificaties van het product. - Heb je last van een pieptoon in de oren, maar verdwijnt die de volgende ochtend weer? Negeer die waarschuwing van de oren dan niet. Die pieptoon is namelijk een alarmsignaal: de oren zijn wat beschadigd. Die schade kan zich opstapelen en dit kan zelfs leiden tot permanente gehoorschade / tinnitus.
- Er zijn verschillende signalen om gehoorschade te herkennen: bijvoorbeeld als het volume van de tv, radio of telefoon steeds harder gezet moet worden. Of als er gevraagd moet worden om het herhalen van een zin. Als dit wordt opgemerkt, kan een test geen kwaad.
'WATT?! Geen gepiep, gebruik je doppen'
Met de campagne 'WATT?! Geen gepiep, gebruik je doppen' roept GAIN op tot een geluidswaarschuwing bij festivals en concerten. GAIN heeft ook vier podcasts geproduceerd waarin bekende dj’s worden geinterviewd en laat luisteraars gehoorschade en slechthorendheid ervaren.
Lees meer en luister naar de podcasts.
Bekijk de video en luister naar de verhalen van Dominique, Laura en Jordi.