Slechthorendheid en dementie
Onderzoek toont het verband aan tussen gehoorproblemen en cognitieve achteruitgang en dementie. Zelfs mild gehoorverlies vergroot de kans op dementie.
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het verband tussen gehoorverlies en cognitieve achteruitgang. Onderzoek wijst nu al wel uit dat gehoorverlies een belangrijke risicofactor is voor dementie. Zelfs mild gehoorverlies verhoogt de kans op cognitieve achteruitgang en
dementie op lange termijn.
Ook is aangetoond dat dragen van hoortoestellen het risico op cognitieve achteruitgang en dementie daadwerkelijk kunnen verminderen. Geriater Dr. Kees Kalisvaart, werkzaam bij het Spaarne Gasthuis: “Met een hoortoestel kan de kans op dementie met zo’n 33 procent dalen. Naast het stoppen met roken en drinken, meer bewegen en leren, is het tijdig dragen van een hoortoestel een goed recept tegen dementie.”
Kees Kalisvaart voegt daaraan toe: “50-plussers moeten tijdig en regelmatig een audicien bezoeken, zodat zij hun gehoor kunnen controleren."
Zo’n zestig procent van de Nederlanders vindt dat 50-plussers verplicht zouden moeten worden om jaarlijks hun gehoor te laten controleren. Dit blijkt uit onderzoek van GAIN. Een meerderheid (54 procent) van de 55-plussers is zelfs voor een verplichte, jaarlijkse gehoorcontrole voor 50-plussers.
Lees hier meer over het onderoek en het verband tussen slechthorendheid en dementie.
Verminderd gehoor leidt waarschijnlijk tot meer sociale isolatie, een bekende risicofactor voor dementie. Van alle dementiegevallen zou 9% te verklaren zijn door gehoorverlies.
Het vermoeden is dat een verslechterd gehoor leidt tot meer sociale isolatie; mensen trekken zich meer terug in hun eigen wereld, waardoor hun hersenen minder prikkels krijgen en uiteindelijk minder actief zijn.
Mensen moeten al vanaf hun 45ste onder ogen durven zien dat hun gehoor achteruitgaat, zegt de Nijmeegse hoogleraar Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboud UMC.
Op tijd beginnen met een gehoorapparaat is volgens Olde Rikkert ook verstandig omdat veel mensen na hun 75ste moeite hebben om te wennen aan een apparaatje in hun oor. "Op die leeftijd gooit de helft van de gebruikers het apparaat eruit. En van de andere helft is bijna iedereen ontevreden."
Lees hier het artikel uit het Financieel Dagblad van 20 december 2019 'Voorkom dementie, neem op tijd een gehoorapparaat'.