Slechthorendheid en evenwichtsproblemen, wat is het verband?

Consument
Slechthorendheid en gezondheid

Van 19 t/m 25 september was het Balance Awareness Week. Tijdens deze week werd er internationaal aandacht gevraagd voor betere herkenning van de gevolgen en symptomen van evenwichtsaandoeningen. Belangrijk, want ongeveer 30% van de Nederlandse bevolking heeft evenwichtsproblemen (gehad). Deze problemen zijn vaak niet direct zichtbaar voor de buitenwereld maar hebben wel degelijk grote impact op je leven. 

Wij vertellen in deze blog  graag meer over het verband tussen evenwichtsproblemen en slechthorendheid

Horen is een mentaal proces
Onbehandeld gehoorverlies kan negatieve gevolgen hebben voor de hersenen. Dit omdat horen een mentaal proces is. Wanneer je brein beperkt geluiden opvangt, functioneert deze niet naar behoren. Het gevolg hiervan is dat je hersenactiviteit minder wordt. Ook wordt het bewustzijn met betrekking tot je omgeving minder als je slecht hoort, wat weer veroorzaakt dat je sneller kan vallen of struikelen. 

Verhoogd risico op vallen
Uit onderzoek (John Hopkins University) blijkt dat gehoorproblemen leiden tot een verhoogd risico op vallen. Iemand met gehoorproblemen valt gemiddeld drie keer sneller dan iemand met een gezond gehoor. Elke 10 decibel die je minder hoort vergroot de kans op een val met 1,4 keer. Er wordt geschat dat van de mensen die 65 jaar en ouder zijn ongeveer 25% tot 40% slechthorend is. 

De juiste hooroplossing die bij jou past
Om het verhoogd risico op vallen en je gehoorproblemen te beperken is het van belang om gehoorproblemen aan te pakken. Wij raden aan om bij gehoorverlies te kijken naar een hooroplossing die bij jou past. Dit kan bijvoorbeeld een hoortoestel zijn. Via een hoortoestel zorg je ervoor dat je gehoor beter wordt, waardoor je hersenactiviteit weer toeneemt en je bewustzijn met betrekking tot je omgeving ook weer beter wordt. 

Je audicien kan je hierover adviseren. Ook kun je ons stappenplan bekijken welke helpt bij het maken van de juiste keuze

gerelateerde pagina's: