Welke hooroplossing past het best bij mij? Een stappenplan voor de juiste keuze

Consument
Slechthorendheid en gezondheid

Merk je dat je slechter begint te horen en ben je op zoek naar de juiste hooroplossing? Of ben je toe aan een ander hoortoestel? Vanwege het aanbod kan het lastig zijn om de hooroplossing te vinden die het best bij je past. Dit omdat er hoortoestellen en -hulpmiddelen in alle soorten en maten zijn. Wij helpen aan de hand van een stappenplan graag bij het maken van een keuze. 

In dit artikel lees je alle 11 de stappen met meer informatie. 

  1. Bekijk het aanbod
    Lees meer over de gevolgen van slechthorendheid en over mogelijke oplossingen. Je kunt van tevoren een kijkje nemen op www.hoorwijzer.nl om verschillende (StAr-geregistreerde) audiciens bij jou in de buurt te vergelijken. Je kunt rekening houden met aspecten zoals, vergoeding van de zorgverzekeraar, de locatie van de audicien, de openingstijden en op welke manier je een afspraak kunt maken.

  2. Jouw situatie
    Ga na in welke situaties jij last hebt van hoorproblemen. Schrijf deze situaties voor jezelf op. Door je goed voor te bereiden wanneer je bepaalde dingen mist of je last hebt, kan de audicien een voor jou situatie geschikte oplossing bedenken.

  3. Maak een afspraak
    Maak een afspraak met een audicien naar keuze. Bij de audicien kun je een hoortest doen, waarna je eventueel doorverwezen wordt naar een audiologisch centrum of KNO-arts. Samen met de audicien maak je een keuze voor een hoortoestel.

  4. Een keuze maken
    Aan de hand van je hoortest, een vragenlijst en jouw situatie wordt er een keuze gemaakt. Bespreek wat de eventuele vergoeding door de zorgverzekeraar en bespreek de functionaliteiten van je toestel, hoe deze onderhouden moet worden en hoe lang bijvoorbeeld de batterij meegaat.

  5. Proefperiode en aanschaf
    Vervolgens kun je een proefperiode van ongeveer 8 weken starten. Zo heb je alle tijd om het hoortoestel in verschillende situaties te testen en om te wennen aan het gevoel in je oren, de functionaliteiten van het toestel en het bedienen ervan. Merk je dat het toestel niet bevalt? Dan kun je kijken of je toestel aangepast moet worden of dat er een ander toestel nodig is. Wanneer het goed voelt, kun je overgaan tot het aanschaffen van een hoortoestel.

  6. Nazorg
    Na de aanschaf van je hoortoestel is het belangrijk contact te houden met de audicien, om er zeker van te zijn dat het hoortoestel naar behoren werkt en past bij alle persoonlijke luistersituaties. Moet er iets anders ingesteld worden? Dan kan de audicien dit verzorgen, zodat je altijd tevreden bent en optimal hoort. Je houdt ongveer twee keer per jaar contact met je audicien. Uiteraard kun je ook buiten deze afspraken om voor vragen terecht bij je audicien. Vaak zijn hoortoestellen na 5 jaar toe aan vervanging.


Meer weten? We nemen je in dit volgende artikel stap voor stap mee in het traject op weg naar optimaal horen. We leggen u zorgvuldig uit wat je per stap te wachten staat.

gerelateerde pagina's: