KNO-artsen pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk en roepen iedereen op om het Nationaal Vuurwerkmanifest te tekenen. Ze willen zo schade aan het gehoor door vuurwerk in de toekomst voorkomen.

Ieder jaar lopen vele honderden mensen letsel aan handen, benen, ogen, gezicht en ook oren op door vuurwerk. Harde knallen kunnen voor flinke gehoorschade zorgen en ook tot tinnitus leiden. 


Jaarlijks lopen 800 à 1600 mensen blijvende gehoorschade op door vuurwerk

KNO-artsen zien het aantal mensen met gehoorschade door vuurwerk niet dalen en trekken aan de bel. De huidige maatregelen, onder andere van gemeenten, leiden helaas (nog) niet tot een structurele daling van slachtoffers, incidenten en schade. Daarom zijn de KNO-artsen voor een verbod op consumentenvuurwerk en voorstander van professionele shows, waarbij iedereen veilig en ontspannen kan genieten van vuurwerk.

Het aantal mensen met gehoorschade door vuurwerk (tinnitus of gehoorverlies) is echter vrijwel zeker vele malen hoger dan het aantal mensen dat zich tijdens de jaarwisseling hiervoor laat behandelen. Vaak realiseert men zich namelijk pas enkele dagen later dat de piep op het gehoorverlies na een harde knal, niet weggaat. De schattingen lopen uiteen van 800 tot 1600 gevallen van gehoorschade door vuurwerk.


Manifest

De KNO-vereniging roept iedereen op dit standpunt te ondersteunen en dit te laten zien door het Nationaal Vuurwerkmanifest te ondertekenen. Op het moment van dit schrijven hebben al ruim 1800 organisaties en 84.000 mensen het manifest ondertekent.

Steun -net als GAIN- ook dit initiatief en onderteken het manifest. 


Blijvende schade

Vuurwerkknallen halen met gemak meer dan 120 decibel. Legaal vuurwerk mag in Nederland zelfs maximaal 156 decibel produceren en knallen van illegaal vuurwerk kunnen zelfs oplopen tot 170 decibel. Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn en geluiden van 120 decibel kunnen direct je gehoor beschadigen. Gehoorschade is altijd blijvend.


Bescherm je gehoor

Degene die het vuurwerk afsteekt loopt het meeste risico, maar ook als je vlakbij staat krijgen je oren het zwaar te verduren. Je kunt dus het beste op een veilige afstand blijven. Wil je toch zelf vuurwerk afsteken? Siervuurwerk maakt minder lawaai dan knalvuurwerk. Dus houd afstand en draag -naast een veiligheidsbril- ook altijd gehoorbescherming.

Lees meer over gehoorschade door lawaai, tinnitus en gehoorbescherming.