Is het luisteren naar muziek via oordopjes of een hoofdtelefoon schadelijk?

Consument
Preventie

In de trein, buiten in het park, in de supermarkt óf gewoon op straat. Wanneer je om je heen kijkt zie je dat veel mensen oordopjes of een hoofdtelefoon dragen. Mensen luisteren op veel plekken naar goede muziek of een podcast. Ook tijdens het bellen of een online vergadering worden oordopjes of een hoofdtelefoon veel gedragen. Maar wat zijn nu eigenlijk de gevolgen daarvan voor de gezondheid van je oren? En waar kun je op letten om de eventuele schade te beperken? 

Gehoorschade door oordopjes of een hoofdtelefoon
Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Door (te) lang naar hard geluid te luisteren via je oordopjes of een koptelefoon, kun je gehoorschade oplopen. Via oortjes komt het geluid namelijk direct je oren binnen. Omdat oortjes het oor niet volledig afsluiten sluipt er naast je favoriete muziek, podcast of pratende vrienden, ook veel omgevingsgeluid je oor binnen. Hierdoor zet je (ongemerkt) vaak ook het geluid harder dan nodig of gewenst voor je gehoor. Het risico op gehoorschade is zo een stuk groter dan wanneer je bijvoorbeeld muziek luister via een speaker. Gehoorbeschadiging kan uiteindelijk resulteren in een constante piep in je oren. Deze piep wordt ook wel tinnitus genoemd. Vaak wordt tinnitus gelinkt aan festivals of clubs waar de muziek te hard staat, maar ook via oortjes loop je dus risico om tinnitus op te lopen. 

Schimmels en bacteriën
Wanneer je geen oortjes in hebt worden je oren blootgesteld aan lucht. Dat klinkt misschien logisch, want wanneer je oren worden bedekt, komt hier geen lucht bij. Toch hebben je oren deze lucht hard nodig. Je oren maken oorsmeer aan, wat ervoor zorgt dat stofjes die niet in je oren thuishoren worden tegengehouden. Dit zorgt er weer voor dat je oren zichzelf reinigen. Wanneer de lucht wordt tegengehouden blijven je oren donker en vochtig, waardoor er uiteindelijk schimmels en bacteriën kunnen ontstaan. 

Tips
Wij geven graag een aantal tips om ervoor te zorgen dat je veiliger gebruik kunt maken van een hoofdtelefoon of oordopjes: 

  • Houd je oortjes schoon door deze af en toe te reinigen om infecties te voorkomen. 
  • Zet de volume niet te hoog. Wij raden aan om de volume van je oortjes niet hoger dan 60% te zetten. 
  • Koop kwalitatief goede oortjes en koptelefoons. Met goede kwaliteit geluid, hoef je het volume ook niet onnodig hoog te zetten. 
  • Luister zo nu en dan muziek via een speaker in plaats van via je oortjes. 
  • Probeer na elke uur dat je oortjes in hebt gehad een paar minuten pauze te houden om je oren rust te geven en om ervoor te zorgen dat er lucht bij komt. 
  • Het dragen van een koptelefoon is beter dan het dragen van oordopjes. Oordopjes spelen muziek dichter bij de trommelvliezen af waardoor er meer risico is op gehoorschade. 
gerelateerde pagina's: