Oorwurm | een korte film over tinnitus

Consument

Dat ene feestje zonder oordoppen is de grootste fout van Stefans leven. Het eindigde namelijk in een ruis die nooit meer weggaat. Het is ook de inspiratie voor zijn film Oorwurm, een korte film over tinnitus.
 
We spreken Stefan van den Bosch over zijn regiedebuut dat in september in première gaat en waar GAIN bovendien trotse sponsor van is.
 
Oorwurm, je regiedebuut, gaat in september in première. Gefeliciteerd!
Wat een onwerkelijke tijd om een eerste film uit te brengen. Hoe is dat voor jullie?  

"Dankjewel! Corona treft iedereen, ook de filmindustrie. De film zou eigenlijk in juni 2020 in première gaan en dat hebben we in verband met alle maatregelen verplaatst naar september. We hopen dat de première dan kan doorgaan. Onze opnames vonden een paar dagen nadat de eerste corona-besmetting was ontdekt plaats. Hoewel de opnames in Brabant plaatsvonden, leek er op dat moment nog niet veel aan de hand. We hebben op een veilige manier gewerkt en hebben er verder niet veel last van ondervonden. De montage ging wel wat anders dan normaal. Een montage begint met de beeldmontage (simpel gezegd: het knippen en plakken van alle beelden). Daarna worden er onder andere geluid en muziek toegevoegd. Als regisseur ga je normaliter een paar keer in een studio om te kijken en luisteren en geef je het samen met je team verder vorm. Nu hebben we dat allemaal digitaal gedaan. We zijn tot een goed resultaat gekomen waar we erg trots op zijn, maar de beleving van het proces is heel anders."

Vertel eens waar de film over gaat
"Oorwurm is een korte sci-fi film en gaat over Eva. Zij is gitarist en werkt in een bedrijfskeuken. Door buitenaardse krachten raakt haar wekkerradio van slag en krijgt ze last van een oorwurm, een aanstekelijk geluidje. Haar vrienden en collega’s weten niet wat haar overkomt en ontkennen het probleem. Ze weet er zelf ook niet goed mee om te gaan en besluit op zoek te gaan naar de herkomst van het geluid. Wanneer Eva in de buurt komt van een mysterieuze zendmast gebeuren er frappante dingen…."

Oorwurn film tinnitus

Dat klinkt intrigerend! Wat bracht je tot het maken van de film?
"Oorwurm is mijn regiedebuut en ik droom van een carrière als filmregisseur. Ik heb zelf al een aantal jaren tinnitus, opgelopen op een feestje toen ik geen oordoppen droeg, en dit is een inspiratie geweest. Toen we begonnen met dit project heb ik onze scenarioschrijver (Mike van Dooyeweert) gevraagd of hij een idee of scenario had, waarvan hij dacht dat het geschikt zou zijn. Kort hierna kwam Mike met een idee dat meteen mijn enthousiasme wekte. Ik heb mijn eigen ervaring gebruikt in het schrijfproces en tijdens de opnames. Mike heeft het scenario verder uitgewerkt en daarna zijn we gestart met onze crowdfunding. Mede door de bijdrage van GAIN hebben we in een korte tijd het benodigde bedrag opgehaald."

Waarom is deze vorm en verhaallijn tot stand gekomen? 
"Het is een science-fiction film. Tinnitus is iets dat voor buitenstaanders niet zichtbaar of hoorbaar is. Iedereen ervaart een ander geluid en voor iedereen zijn de gevolgen anders. We laten in deze film dingen zien en horen die in het echte leven niet bestaan of hoorbaar zijn, maar voor sommige mensen dus wel. Het is voor mensen zonder tinnitus heel moeilijk voor te stellen hoe het ervaren wordt door iemand met tinnitus. De film zal uit beeld, geluid en muziek bestaan. Geluid en muziek zal in deze film een groot aandeel krijgen om mensen kennis te laten maken met tinnitus. En de oorwurm van Eva. De film is dus ook heel interessant voor mensen die iemand kennen met tinnitus en het een klein beetje beter zouden willen begrijpen."

In hoeverre was het niet moeilijk om een geluidsbeleving uit te beelden dat iedereen anders ervaart? 
"Eva (gespeeld door Maxime Vandommele) is iemand die het er zichtbaar moeilijk mee heeft en het raakt ook haar omgeving. De kijker volgt gedurende de film Eva en er is een moment waarop wij kunnen meeluisteren in haar hoofd, we horen dan letterlijk de oorwurm (die speciaal voor deze film is gemaakt). Iedere kijker kan hier zijn eigen beleving aan koppelen."

Wat wil je kijkers met deze film meegeven?
"De belangrijkste boodschap is: zorg goed voor je gehoor. Gehoorschade is onomkeerbaar en tinnitus kan een enorme impact op je dagelijks leven hebben. Met de juiste kennis, kun je het vaak voorkomen. Verder wil ik mensen meegeven dat men niet te snel moet oordelen over mensen met een piep. Soms is het iemands eigen fout en soms kan iemand er niets aan doen. Het kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn in Nederland 2 miljoen mensen met gehoorschade, iedereen kent wel iemand met tinnitus of een andere vorm van gehoorschade. We streven naar meer begrip en naar meer bewustheid."

Hoe kijk je terug op het proces van je eerste film? 
"Het was een enerverend proces, maar tegelijkertijd even fantastisch. Alle cast & crew hebben vrijwillig aan dit project meegewerkt en het is geweldig om te zien dat deze mensen zich met volle energie inzetten voor deze film, voor het grotere doel. Het was natuurlijk extra spannend omdat het mijn regiedebuut is. Hoe ga je om met acteurs en alle andere mensen op set? Doe ik het wel goed? Hebben we ons goed genoeg voorbereid? Je kunt je over heel veel dingen druk maken maar je moet op een gegeven moment ook een knop omzetten. Het was vooral ook heel bijzonder om tijdens de montage te zien hoe de opnames zich tot een film vormen. Je ziet je film tot leven komen. En nu kijken we uit naar onze première en zijn we erg nieuwsgierig naar alle reacties die zullen volgen."

Waar en wanneer is de film te zien? 
"Nadat onze film in première is gegaan, gaan we een jaar lang alle relevante filmfestivals langs. Het gaat dan om filmfestivals in Nederland, maar misschien ook wel daarbuiten. Dat is echter afhankelijk van de selectie die filmfestivals maken. We willen specifiek jongeren bereiken en willen gaan bekijken of we samen met scholen en filmtheaters maatschappelijke projecten kunnen opzetten."

UPDATE: inmiddels is de film hier online te bekijken.

Wat kunnen we nog meer van jou verwachten in de toekomst? 
"Na Oorwurm ga ik verder met een volgende film. Ik heb de smaak te pakken! Ik ben autodidact en doe een zelfstudie. Ik wil een eigen scenario schrijven voor een lange fictiefilm. Uiteindelijk wil ik graag mijn brood verdienen met het maken van films en het maken van een lange film draagt bij aan die droom. Dus hopelijk gaan jullie in de toekomst meer films van me zien. Maar kom eerst maar eens Oorwurm zien!"
 

Er zijn steeds meer mensen met tinnitus en door het mede mogelijk maken van deze film wil GAIN bijdragen aan de bewustwording, begrip en het delen van kennis en ervaringen. Lees meer over tinnitus, oorzaken, gevolgen en mogelijke behandelingen.
 
Lees hier Stefans persoonlijke verhaal over zijn tinnitus, wat hij eerder met GAIN deelde. 

Stefan van den Bosch

gerelateerde pagina's: