Verslag en video GAIN-event 2021 | De kracht van innovatie | een reis door het verleden, het heden en de toekomst van de hoorzorg

Professional
b2b GAIN-event

“De beste manier om de toekomst te voorspellen, is om hem zelf te maken.”
Abraham Lincoln
 

Tijdens het GAIN-event afgelopen maandag 31 mei maakten we met meer dan 300 hoorzorgprofessionals een reis door het verleden, het heden én de toekomst van de hoorzorg. We wierpen een blik op de ontwikkelingen van de afgelopen 30 jaar en we keken vooruit naar de komende 30 jaar. Het programma had als rode draad het thema ‘innovatie’. Een mooie manier om het 30-jarig jubileum van GAIN te vieren.
 
De reis door de tijd was vermakelijk, inspirerend en boeide van begin tot eind. Het anderhalf uur durende online event vloog voorbij dankzij het aanstekelijke enthousiasme van de sprekers. Het event was waardevol qua inhoud en werd op een speelse manier gepresenteerd. Kortom: van begin tot eind de moeite om te kijken!

GAIN 30 jaar

In vogelvlucht gingen we langs de ontwikkelingen van GAIN in de afgelopen 30 jaar. We lieten zien waar we voor staan en wat we tot nu toe hebben bereikt. De laatste drie jaar zijn hierin van de meeste betekenis geweest. We bereiken inmiddels meer dan 5.000 consumenten met informatie over het belang van goed horen en 1.000 professionals met alle relevante marktontwikkelingen. Een actueel voorbeeld van dit laatste is dat we sinds kort onze inzichten van de markt in de vorm van de verkoopstatistieken per ZN-categorie en de vrije markt met u delen.

Verleden

We reisden 30 jaar terug in de tijd met ‘insider’ en enthousiaste verteller Roland Zweers. “Om het heden te begrijpen, zult u het verleden moeten leren kennen.” Vele technologische ontwikkelingen passeerden de revue, tot hilariteit bij de aanwezigen die het rijke verleden aan hoortoestellen en instrumentaria konden terugzien.

Roland Zweers GAIN event 2021 30 jaar hoorzorg verleden

Heeft het uitblijven van succes van sommige van deze briljante innovaties te maken met gebrek aan visie of waren wij nog niet klaar voor de soms briljante ideeën? Zo blijkt een hoortoestel aansturen met een smartwatch namelijk helemaal zo nieuw niet. Al zo’n 20 jaar geleden werd de Watchpilot geïntroduceerd, waarmee het hoortoestel harder en zachter gezet kon worden en zelfs naar andere programma’s kon schakelen. In de beginjaren van GAIN werd ook al het eerste hybride hoortoestel geïntroduceerd: een analoog hoortoestel wat digitaal werd geprogrammeerd.
 
Een tafelmicrofoon zagen we in de jaren ‘90 al en ook de eerste streamers, headsets en kinbeugelsets passeerden de revue. Het eerste digitale hoortoestel liet zich in 1988 al zien; het eerste succesvolle exemplaar was echter de Senso. De bakermat van waar we nu zijn als het gaat om digitale verwerkingstechnieken. De eerste draadloos oplaadbare toestellen, remote care van 20 jaar geleden en het eerste over-de-counter toestel maakten de reis compleet.
 
Innovaties, allen hun tijd ver vooruit. Iedereen zat op het puntje van de stoel voor wat Roland nog meer uit zijn hoge hoed toverde en met passie voor het vak en vol humor wist over te brengen.

Heden

Om in te zoomen op de innovatieve ontwikkelingen van nu kregen alle leden van GAIN een podium om hun meest innovatie product te presenteren. In 10 minuten kwamen de allernieuwste technologische ontwikkelingen van 10 merken voorbij. Wat maakt dit het beste product tot nu toe en voor wie?

Bekijk hier de video met productpresentaties van de leden.

GAIN product pitches merken innovatie GAIN event 2021
 
De technologie vloog om de oren. Met de onderliggende boodschap “omarm de technologische ontwikkelingen van nu om niet ingehaald te worden” werd een mooie brug geslagen tussen de lessen uit het verleden en die van de toekomst.

Toekomst

Econoom en futuroloog Peter van der Wel nam ons in een bruisende lezing mee de toekomst in. Eén van de belangrijkste lessen in de futurologie: “We moeten meer leren te geloven in het onmogelijke”. 

De 3 belangrijkste ontwikkelingen voor onze branche in de toekomst:

  1. Big data en sensoren
    Sensoren maken alles registreerbaar en meetbaar, worden steeds kleiner en goedkoper. Sensoren zorgen voor een digitale, virtuele afspiegeling van de werkelijkheid. ‘Electronic dust’ zit overal in, op en aan. Big data maken al die gegevens hanteerbaar en kunstmatige intelligentie maakt alles voorspelbaar. Een hoortoestel ter grootte van een zandkorrel is dus niet ondenkbaar.
     
    Door het continu meten van de vitale functies kan een smartwatch of hoortoestel voorspellen wanneer iemand ziek wordt voordat er symptomen zijn. Over een aantal jaar is alles ‘slim’. De voorspelling: we zullen het in 2031 niet vreemd vinden wanneer voortdurend onze gezondheid gemonitord wordt.

  2. Nog meer welvaart
    Onze kinderen gaan het nog veel beter krijgen dan dat wij het nu hebben. De digitale revolutie gaat ons veel meer welvaart opleveren. De wet van de verdubbeling. Omdat elke verdubbeling groter is dan alle verdubbelingen daarvoor moet de echte impact altijd nog komen. De wereld in 2051 is moeilijk voor te stellen. Maar als we dat dan toch doen: werk wordt gedaan door robots en robots zorgen voor onbeperkte energie, onbeperkte voedselproductie en onbeperkt recycling. Alle producten worden hierdoor bijna gratis.

  3. Superpowers
    Technische ontwikkelingen gaan steeds sneller en maken dat hoortoestellen ons supervermogen geven. 
     
    Ontwikkelingen zullen consument gedreven zijn, want die willen het beste van het beste en het nieuwste van het nieuwste. Zij willen een toestel dat niet een beperking opheft, maar supervermogen geeft. Het hoortoestel dat straks verkrijgbaar is, geeft dat vermogen. Het zal de mogelijkheid geven onhoorbare geluiden waar te nemen, niet alleen tien tafels verderop, maar ook wat mensen met een normaal gehoor niet kunnen horen. Verder liggen communiceren met een huisdier, gezondheidsmonitoring, in-brain hacking en digitale assistentie die meedenk (kunstmatige intelligentie) in de lijn der ontwikkeling en is het hoortoestel straks ook een medicijn. Bijvoorbeeld door een 'brain computer interface' om het geheugen te verbeteren, zelfs dementie en parkinson te genezen en stemmingen te veranderen.

Peter van der Wel futuroloog GAIN event toekomst

Hoe komen we daar?
Een kijkje in de toekomst is dus allerminst een gokje. We geven inzicht in hoe Peter van der Wel bij deze toekomstinzichten voor onze branche gekomen is. Want om de toekomst te kunnen ‘voorspellen’, kijkt een futuroloog altijd eerst terug. Omdat alles steeds sneller gaat, wordt er twee keer zover teruggekeken dan dat er vooruit gekeken wordt. Als we nu dus terugkijken naar 1961, hebben we een aardig beeld van wat we kunnen verwachten in de komende 30 jaar.
 
Hoewel het helemaal nog niet zo lang geleden is, kunnen wij ons nu al niet meer voorstellen hoe het zonder internet zou zijn. Futurologen noemen dit fenomeen hier-en-nu-bijziendheid. We hebben er allemaal last van: dingen die dichterbij liggen overschatten we en dingen die wat verder weg liggen, nemen we te klein waar. Dit probleem wordt verergerd door de eerste wet van de informatiesamenleving: iedere twee jaar worden computerkracht en digitale opslag- en transpondercapaciteit de helft goedkoper. Dus twee keer zoveel; voor hetzelfde geld. Een verdubbeling van een verdubbeling. En deze rekentool gebruiken we om de toekomst te kunnen voorspellen. Wat in 1990 nog een gigantische zaal met computerrekken was, hebben we nu aan capaciteit in onze zak in de vorm van een smartphone. Onvoorstelbaar. Dat de menselijke geest niet in staat is exponentiële ontwikkelingen te bevatten, is het probleem wanneer we naar de toekomst willen kijken. De versnellende versnelling, de verdubbeling van de verdubbeling is de geheime drijvende kracht achter veel maatschappelijke ontwikkelingen.
 
Kunstmatige intelligentie is hier in vele vormen al een voorbeeld van. Denk aan
bots die worden gestuurd door kunstmatige intelligentie. Zo kan Google beter liplezen dan een gemiddeld slechthorende en zijn bots intelligente virtuele assistenten die taken kunnen uitvoeren, zoals apparaten thuis aansturen en medicijngebruik controleren. In de medische wereld kunnen bots beter diagnoses stellen dan een oogarts dat kan.
 
Ga er maar vanuit dat over een paar jaar we thuis allemaal een lijfarts hebben die we vragen kunnen stellen, 24/7 beschikbaar is en beter onze gezondheid kent dan ons eigen huisarts, omdat het gekoppeld is aan onze smartwatch die onze vitale functies meet. Bots gaan ons kenniswerk overnemen; ze worden onze privé leraar, lijfarts, docent, advocaat, administrateur of kunnen zelfs onze digitale tweeling worden. Dat heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt.
 
De verdubbeling van de verdubbeling geldt ook voor de hoeveelheid zonne-energie die wij produceren op aarde. Reken maar door en stelt u zich eens voor: hoe ziet de wereld eruit als we in 2051 over onbeperkte en gratis energie beschikken? Een auto zal op gratis energie rijden, door toepassing van vertical farming / pink farming is de voedselproductie onbeperkt en we kunnen onbeperkt recyclen wat een oplossing is voor het klimaatprobleem.
 
3D printing gebeurt al in verschillende materialen, zoals hout en metaal, maar ook printen met afval en zelfs voedsel wordt al toegepast. Ook kunnen we reeds simpele organen printen. De voorspelling is dat we in 2031 ook ingewikkelde organen, zoals een hart, kunnen printen. En wat als we dat direct in het lichaam kunnen printen?! Stelt u eens voor.
 
Het samengaan van technologieën gaat veel veranderen in de hoorzorg: miniaturisering, sensoren, kunstmatige intelligentie, batterij technologie en big data komen samen en leiden tot heel andere hoortoestellen.
 
Het hoortoestel wordt een superpower en iedereen wil toch een mens zijn met supervermogen!? Hoortoestellen kunnen bijdragen aan een betere wereld voor ons allemaal.

Peter van der Wel sloot af met de boodschap dat u de toekomst over u heen kunt laten komen -dan bepalen anderen mensen de toekomst - u kunt doen wat u altijd al deed, maar u kunt de toekomst ook veranderen, actief keuzes maken voor die betere wereld.
 

“Zorg ervoor dat wij de toekomst krijgen die beter is voor ons allemaal.”
Peter van der Wel

 

GAIN in de toekomst

Met dit spraakmakende evenement hebben we allen een stapje de toekomst in gezet. Met de boodschap ‘de toekomst is nu’ zijn we voorbereid op de ontwikkelingen die eraan komen. Laat de komende 30 jaar maar komen!
 
De plannen van GAIN in de nabije toekomst werden ook kort aangestipt: zo houdt u onze kanalen in de gaten voor een bewustwordingscampagne over het belang van goed horen en innovatie en een onderzoek onder de stakeholders. Ook wordt u dan op de hoogte gehouden van een volgend event.

gerelateerde pagina's: