5 redenen waarom je hoortoestel mogelijk minder goed werkt

Consument
Tips hoortoestellen
Preventie

Het kan zijn dat je hoortoestel op een gegeven moment minder goed werkt dan dat je gewend was. Dit merk je doordat je minder goed hoort terwijl er niets aan de instellingen is gedaan. Erg vervelend. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom je hoortoestel minder goed werkt. Wij zetten de 5 meest voorkomende redenen in deze blog op een rij.

1. Er is vocht in je hoortoestel komen te zitten
Vocht in je hoortoestel heeft een negatieve invloed op verschillende functies. Door vocht kan je hoortoestel een krakend geluid gaan maken, wordt er meer batterij verbruikt. Daarnaast wordt het geluid minder goed versterkt. Wij raden aan om een droogbox te gebruiken om ervoor te zorgen er geen vocht in je toestel komt. 

2. Er zit vuil of oorsmeer in je toestel
Een andere veel voorkomende reden is dat er vuil of oorsmeer in je hoortoestel zit. Het is belangrijk dat je het toestel zo goed mogelijk vrij houdt hiervan. Dit doe je door gebruik te maken van de juiste schoonmaakartikelen. Afhankelijk van wat voor hoortoestel je hebt zijn er verschillende schoonmaakartikelen beschikbaar. Heb je een hoortoestel met geluidsfilters? Dan dien je deze op een gegeven moment te vervangen. 

3. Een piep 
De oorzaak van een piep in je hoortoestel, of oor, kan liggen bij dat je toestel niet meer goed aansluit aan je oor. Je oor blijft de rest van je leven doorgroeien, dus het komt voor dat je oor te groot wordt voor je hoortoestel. Het is aan te raden om na een paar jaar het oorstukje te vervangen. Je kunt ook oorstukjes op maat laten maken bij je audicien.  

4. Je toestel is aan vervanging toe
De meest voor de hand liggende reden als je het toestel al langer in bezit hebt is dat deze naar verloop van tijd aan vervanging toe is. Dit hoeft niet per sé te betekenen dat je toestel stuk is. Het is normaal dat je hoortoestel na een aantal jaar minder goed werkt. Gemiddeld gaat een hoortoestel 5 jaar mee. Twijfel je? Je kunt contact opnemen met je audicien om je te laten adviseren. 

5. Je eigen gehoor is achteruit gegaan 
Ten slotte kan het natuurlijk ook zo zijn dat je eigen gehoor achteruit is gegaan. Heb je het vermoeden dat dit het geval is? Dan dient het hoortoestel bijgesteld te worden. Je kunt een nieuwe hoortest bij je audicien inplannen om te laten controleren hoe het ervoor staat met je gehoor.

gerelateerde pagina's: