7 redenen om vandaag nog een hoortoestel te overwegen
Je merkt dat je minder goed begint te horen. Ook mensen in je omgeving maken er opmerkingen over. Toch twijfel je om een keer langs de audicien te gaan voor een hoortest. Logisch, het kan best een stap zijn. Enerzijds omdat je er nog niet aan toe wilt geven, anderzijds misschien uit schaamte. Wat de reden ook is, wij raden het aan om wel degelijk iets aan je gehoorverlies te doen. Wanneer je gehoorverlies onbehandeld laat, kan dit gevolgen hebben op zowel je mentale als je fysieke gezondheid. In deze blog geven wij 7 redenen om vandaag nog een hoortoestel te overwegen.
1. Veiligheid
Er is een verband tussen goed horen en je eigen veiligheid. Door signalen vanuit je omgeving via je gehoor goed op te vangen, zorg je ervoor dat je eventueel op tijd gealarmeerd wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verkeer. Wanneer je gehoor minder goed werkt, mis je sneller een aankomende auto of fiets. Hierdoor wordt deelname aan het verkeer lastig of zelfs gevaarlijk.
2. Meer energie
Bij gehoorverlies doe je (onbewust) meer moeite om gesprekken te kunnen volgen. Deze inspanning kost soms veel energie. Je hersenen moeten namelijk extra hard werken om signalen te kunnen begrijpen. Wanneer je gehoorverlies aanpakt door bijvoorbeeld een hoortoestel te dragen, zul je merken dat je energieniveau zal stijgen.
3. Verbinding
Horen is een zintuig waarmee je prikkels van buitenaf binnenkrijgt. Door te horen staan we in verbinding met anderen. De communicatie van de mens is voor een groot deel afhankelijk van verbale communicatie. Door te spreken en te luisteren sta je in verbinding met jezelf en anderen. Wanneer deze verbinding wegvalt, kan iemand meer en meer in een isolement raken.
4. Inspiratie
Men raakt geïnspireerd door bijvoorbeeld naar goede muziek te luisteren of via geluiden uit de natuur. Wanneer je gehoor minder is, kan deze vorm van inspiratie wegvallen. Deze geluiden kunnen belangrijk zijn voor het vinden van rust, troost, ontspanning, plezier of creatieve energie.
5. Voorkom dementie
Gehoorverlies heeft een negatieve invloed op je hersenen. Je hersenactiviteit wordt minder als je niet meer (goed) hoort. Dit kan resulteren in dementie. Zelfs een klein gehoorverlies vergroot als de kans op dementie. Gehoorverlies kan al op middelbare leeftijd ontstaan, vandaar dat wij aanraden om op tijd in te grijpen.
6. Voorkomen depressie
Naast dementie kan gehoorverlies ook leiden tot depressie. Personen met gehoorverlies kunnen onbewust afstand doen van bepaalde sociale situaties. Zoals eerder aangegeven kan dit als resultaat hebben dat iemand in een isolement raakt. Hierdoor kan uiteindelijk eenzaamheid of een depressie ontstaan.
7. Je evenwicht
Uit onderzoek blijkt dat mensen met gehoorverlies een tot drie keer groter risico hebben om te vallen. Elke 10 decibel extra gehoorverlies vergroot de kans om te vallen met 1,4 keer. Tot de gevolgen behoort ook het hebben van evenwichtsstoornissen.
Twijfel je over de hooroplossing die bij jou past? Bekijk ons stappenplan voor het maken van de juiste keuze. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een afspraak voor een hoortest te maken bij een audicien.