Hoe ga je tijdens de feestdagen om met rumoer als je minder goed hoort?

Consument
Slechthorendheid en gezondheid

De feestdagen staan voor de deur. Voor veel mensen zijn dit dagen waarop je met dierbaren samenkomt om onder het genot van een hapje en een drankje bij te kletsen met familie en vrienden. Voor slechthorenden kan dit samenzijn best lastig zijn. Want wat als je niet iedereen meer goed kunt verstaan? Er zijn immers zoveel achtergrondgeluiden en mensen die door elkaar praten. Hoe ga je om met die gezellige en rumoerige tafel vol met familieleden? Er zijn verschillende opties om beter met achtergrondgeluiden om te kunnen gaan.

Hoortoestellen met functies
Hoortoestellen kunnen tegenwoordig veel meer dan alleen geluid versterken. Zo zijn de meeste moderne hoortoestellen in staat om spraak te kunnen onderscheiden van ander omgevingsgeluid. Ideaal om bijvoorbeeld andere geluiden aan de eettafel te onderdrukken. Ook zijn hoortoestellen vandaag de dag beter afgesteld om gesprekken in groepen op een goede manier te kunnen volgen. Hierbij focust je toestel zich op het geluid van degene die aan het woord is, en wordt niet al het andere geluid ook versterkt. 

Hoorhulpmiddelen
Er zijn verschillende soorten hoorhulpmiddelen beschikbaar welke erg van pas kunnen komen om beter te kunnen communiceren in een rumoerig gezelschap. Zo kun je bijvoorbeeld een microfoon in het midden van een tafel leggen om de geluiden van het gesprek op te vangen. Deze microfoon zendt de geluiden naar een mini-ontvanger welke aan je hoortoestel gekoppeld kan worden. Ook kun je gebruik maken van meerdere microfoons zodat je het geluid van verschillende sprekers op kunt vangen. 

Extra tips
Naast het eventuele gebruik van een hoortoestel of -hulpmiddel kun je rekening houden met andere aspecten om beter te kunnen horen tijdens de feestdagen. Kies bijvoorbeeld de juiste plek om te gaan zitten, vertel over je gehoorverlies zodat andere hier rekening mee kunnen houden en probeer tussendoor pauzes te nemen. 

Meer tips vind je in de blog van hoorstyle.

Verschillende opties
Al met al zijn er dus verschillende opties om tijdens de kerstdagen iedereen beter te kunnen verstaan. Je kunt hierbij kiezen voor een modern hoortoestel of een (extra) hoorhulpmiddel. Twijfel je over de hooroplossing die het best bij jou past? Check ons stappenplan voor het maken van de juiste keuze!

gerelateerde pagina's: