Hoe weet je of je gehoorverlies hebt?

Consument
Slechthorendheid en gezondheid

Iedereen kent het wel, je bent in gesprek met iemand en je verstaat niet wat de ander zegt. Hè? Wat zei je? Je vraagt vervolgens of de boodschap herhaalt kan worden, zodat je het wel begrijpt. Maar wanneer je vaker moeite krijgt met anderen verstaan, kan het zijn dat je een mate van gehoorverlies hebt. Denk hierbij aan situaties zoals het lastig kunnen volgen van een de tv, een telefoongesprek, moeite hebben met het volgen van gesprekken in groepen of het niet kunnen verstaan van kassamedewerkers. Hoe merk je dat je gehoorverlies hebt? En hoe weet je het zeker? Wij leggen het uit. 

Ben ik slechthorend? 
Eén op de zes volwassenen in Nederland heeft last van een vorm van gehoorverlies. Gehoorverlies ontstaat vaak geleidelijk, waardoor veel mensen niet direct doorhebben dat ze minder goed horen. Je kunt slechthorend zijn of bijvoorbeeld last hebben van oorsuizen (tinnitus). 

Als je op één of meerdere van de volgende vragen ja kunt antwoorden raden we aan om een hoortest bij een audicien uit te laten voeren:

  • Vind je dat mensen in je omgeving mompelen of zacht praten?
  • Kun je gesprekken in druk gezelschap moeilijk volgen?
  • Staat je televisie of telefoon luider dan voorheen?
  • Moeten mensen in je directe omgeving vaak hun boodschap herhalen?
  • Moet je naar het gezicht van mensen kijken om de boodschap beter te verstaan?
  • Merk je dat je geluiden als kwetterende vogels, voetstappen of tikkende klokken niet meer hoort? 

Vaak merken personen in je directe omgeving sneller op dat iemand gehoorverlies heeft. Twijfel je of iemand in je omgeving slechter begint te horen? Bekijk onze tips over hoe je iemand met gehoorverlies het beste kunt helpen

De negatieve gevolgen van onbehandeld gehoorverlies
Meer dan de helft van de slechthorenden in Nederland draagt geen hoortoestel. Vermoed je dat je zelf of iemand in je omgeving gehoorverlies heeft? Twijfel niet langer en maak het bespreekbaar. Onbehandeld gehoorverlies kan vervelende gevolgen hebben. Door middel van een hooroplossing voorkom je sociale isolatie, verminder je de kans op dementie en voorkom je eventuele evenwichtsstoornissen. 

Gratis uitgebreide hoortest bij de audicien
Om zeker van je zaak te zijn, kun je een gratis uitgebreide hoortest doen bij een audicien naar keuze. Vervolgens kun je doorverwezen worden naar een audiologisch centrum of KNO-arts. Samen met de audicien maak je een keuze voor een hoortoestel. Meer weten over een keuze maken voor een hooroplossing die bij jou past? Neem een kijkje naar ons stappenplan

gerelateerde pagina's: