Mondkapjes, een belemmering voor slechthorenden. Tips voor mensen met en zonder gehoorverlies

Consument
Corona en slechthorendheid

Het dragen van mondkapjes is op veel plekken verplicht. Voor slechthorenden vormen maskers echter een flinke belemmering. Mondkapjes dempen geluid behoorlijk en belemmeren spraakafzien. Ook mensen met een normaal gehoor ervaren een verminderd gehoorvermogen van ongeveer 30%, wanneer ze praten met iemand die een masker draagt. Voor slechthorenden vormen maskers dus een aanzienlijke belemmering in het dagelijkse leven. Bovendien ziet u daarbij niet (snel) dat iemand slechthorend is. Wat kunt u doen? 
 
U bent zelf slechthorend 

 • Voorzie uw mondkapje van een universele sticker met het symbool voor slechthorendheid, zodat mensen om u heen gelijk zien dat u slechthorend bent. Laat weten dat de ander met een mondkapje niet goed verstaanbaar is, zodat de ander daar ook rekening mee kan houden.
   
  Het brengt u ook in de gelegenheid uw slechthorendheid gemakkelijker ter sprake te brengen. De drempel zal voor sommigen wat minder hoog zijn om gehoorverlies en verstaanbaarheid aan te kaarten. Laat weten dat zij duidelijker moeten acticuleren.

  Limited Hearing stickers (in speciaal klein formaat en geschikt voor op mondkapjes) zijn onder andere verkrijgbaar bij GAIN-leden Hoorexpert en BB Hearing en ongetwijfeld bij tal van andere verkooppunten. 

 • Het kan soms ook handig zijn om een tablet of telefoon bij de hand te hebben en daar de boodschap of een aantal steekwoorden in te tikken. Daarnaast zijn er speech-to-text apps, zoals AVA of Speaksee. Voor smartphone en tablet is via google play een gratis livetranscriber app te downloaden.

 • Er zijn bovendien diverse aanvullende hoorhulpmiddelen verkrijgbaar die verstaandbaarheid op afstand aanzienlijk kunnen verbeteren. 

 • Daarnaast gaan technologische ontwikkelingen gaan snel, er zijn inmiddels ook (geavanceerde) hoortoestellen met een speciaal ontwikkelde functie in de app die zorgt voor verbetering van het verstaan van gesprekspartners die een mondkapje dragen. Informeer hiernaar bij uw audicien. 

 • Het dragen van een mondkapje kan voor hoortoesteldragers ook oncomfortabel zijn daar doorgaans mondkapjes zijn voorzien van elastiek dat achter de oren gedragen wordt. Er zijn hiervoor plastic clips verkrijgbaar, zogenoemde Earbuddy's, waarmee u de elastieken van een mondkapje achter uw hoofd kunt samenbinden. Ook kunt u kiezen voor een mondkapje waarbij u de touwtjes achter uw hoofd strikt. 

 • Meer tips voor optimaal horen op 1,5 meter afstand.


 Mondkapje met symbool slechthorendheid door World Wide Visible
Foto van World Wide Visible
 
Iemand die u kent of tegenkomt is slechthorend 
Spreekt u tegen iemand met een mondkapje met dit symbool? Houd er dan rekening mee dat de ander u niet (goed) kan verstaan. Iemand die slecht hoort mist door het gebruik van een mondkapje volume en een groot deel van de expressie, gezichtsuitdrukkingen en spraakafzien zijn namelijk een belangrijk onderdeel van de communicatie. Probeer iets harder te spreken en duidelijker te articuleren. Gebruik zo veel mogelijk expressie in uw ogen, gebruik eventueel gebaren of schrijf iets op. Schreeuwen helpt niet en met vriendelijkheid en geduld komt u bovendien ook een heel eind.
 
De kans dat u met iemand spreekt die slechthorend is, is overigens aanzienlijk. 1 op de 6 Nederlanders heeft namelijk te maken met een mate van gehoorverlies. Ook een hoortoestel is niet altijd zichtbaar. U kunt ook kiezen voor een mondkapje met transparant venster (venstermasker). Hier leest u hoe u een mondkapje met venster zelf maakt. Er zijn inmiddels meerdere initiatieven die transparante mondkapjes verkopen, zoals Swedoro
 
Maak slechthorendheid bespreekbaar, ook in openbare ruimtes. Daarmee wordt sociale isolatie zo veel mogelijk voorkomen. 
 

gerelateerde pagina's: