Optimaal horen in een anderhalvemetersamenleving 

Consument
Corona en slechthorendheid

De anderhalvemetersamenleving is een feit en hierop moeten we ons gaan aanpassen. We kunnen de 1,5 meter steeds beter inschatten en organisaties zijn volop bezig hun bedrijfsvoering hierop aan te passen. Wat niet iedereen zich realiseert, is de impact van die 1,5 meter op slechthorenden. Want wat uw mate van gehoorverlies ook is, die afstand maakt zeker verschil. 

Hoe spijtig ook, bewustwording en aanpassingen zijn niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. En ondertussen beperkt het slechthorenden in hun dagelijkse leven. 

Wat kunt u zelf doen om optimaal te horen in de anderhalvemetersamenleving en/of u beter verstaanbaar te maken? Een aantal mogelijkheden op een rij, voor hoortoesteldragers en voor niet-hoortoesteldragers. 

Hoortoesteldragers
De afstand van 1,5 meter speelt een belangrijke rol bij hoortoesteldragers. Het is de kritische afstand voor goed functioneren van richtinggevoelige microfoons. Vanaf deze afstand presteren hoortoestellen namelijk een stuk minder goed. Het wordt dan moeilijk om spraak en geluidsweerkaatsingen van elkaar te onderscheiden. Hierdoor ondervindt een derde van de hoortoesteldragers nog steeds moeilijkheden in rumoer en op afstand. 

Soloapparatuur helpt die afstand te overbruggen. Het werkt draadloos en bestaat uit een zender/microfoon en een mini-ontvanger die aan het hoortoestel gekoppeld wordt. Door de zender/microfoon in het midden van de tafel te leggen of de spreker de microfoon om de hals te laten dragen, is een gesprek veel beter te volgen. Er kan ook gebruik gemaakt worden van meerdere microfoons voor diverse sprekers. Hiermee weet u zeker dat u gesprekken beter hoort, waar u ook bent.

Lees meer over veiligheid en verbonden blijven op afstand.

In veel gevallen wordt solo apparatuur vergoed vanuit de zorgverzekering (bij een voorschrift van uw specialist).

Niet-hoortoesteldragers en optimalisatie voor sprekers
Het zender/microfoon-principe dat gekoppeld kan worden aan een hoortoestel, is er ook voor niet-hoortoesteldragers. Er zijn eenvoudige hoorversterkers met een interne microfoon die het geluid van de spreker versterken en via een hoofdtelefoon of oortjes weergeven.

Er is ook soloapparatuur beschikbaar waarbij het geluid op verschillende manieren ontvangen kan worden, met oortelefoontjes of een halsringleiding in combinatie met de hoortoestellen. Multi-inzetbaar dus.

Er zijn ook situaties waarbij u als spreker er zeker van wilt zijn dat iedereen u verstaat, ongeacht de samenstelling van uw publiek, zoals een draadloos microfoon- en speaker-systeem dat bijvoorbeeld ideaal is voor vergaderingen, presentaties, onderwijs, rondleidingen of (zorg)afspraken. De spreker heeft de microfoon én de speaker bij zich en de luisteraar hoeft de apparatuur niet te dragen of te bedienen.

Mondkapjes
In sommige situaties is een mondkapje verplicht, zoals in het openbaar vervoer. Het dragen van een mondkapje is voor slechthorenden ook zeer beperkend. Geluid wordt juist verzwakt, terwijl slechthorenden vaak al moeite genoeg hebben met een regulier volume en het belemmert het spraakafzien, waar veel slechthorenden in het dagelijks leven afhankelijk van zijn. Houd hier rekening mee en kies voor een transparant mondkapje (venstermasker).

Het dragen van een mondkapje kan voor hoortoesteldragers ook oncomfortabel zijn daar doorgaans mondkapjes zijn voorzien van elastiek dat achter de oren gedragen wordt. Er zijn hiervoor plastic clips verkrijgbaar, zogenoemde Earbuddy's, waarmee u de elastieken van een mondkapje achter uw hoofd kunt samenbinden. Ook kunt u kiezen voor een mondkapje waarbij u de touwtjes achter uw hoofd strikt. 

Er zijn ook stickers verkrijgbaar met het universele symbool voor slechthorendheid. Deze is op uw mondkapje te plakken om aan te geven dat u slechthorend bent. Hierdoor is slechthorendheid beter bespreekbaar te maken en voor een ander gemakkelijker om rekening te houden met uw auditieve beperking. Lees meer.

gerelateerde pagina's: