"Meer testen vergroot bewustzijn." Wat vindt GAIN?
De hoorbranche ontwikkelt zich snel dankzij technologische vooruitgang, maar ook door externe factoren zoals demografische verschuivingen, veranderende regelgeving en het consumentengedrag. In samenwerking met de NVAB biedt vaktijdschrift Hoordetail de mogelijkheid om hot topics in de branche bespreekbaar te maken via de rubriek ‘wat vindt...’.
In elke editie geeft een roulerend panel een reactie op een stelling. In deze uitgave geven vier panelleden hun visie op basis van de volgende stelling: meer testen vergroot bewustzijn.
Kees van der Sluijs, directeur van GAIN heeft plaatsgenomen in het panel. Wat vindt GAIN?
“Eens. GAIN is ervan overtuigd dat een periodieke screening het bewustzijn vergroot om zowel zuinig om te gaan met je gehoor als dat het bijdraagt aan het vroegtijdig signaleren van gehoorverlies. Beiden zijn cruciaal voor het welzijn en de mentale en fysieke gezondheid.
GAIN wil zich zelfs inzetten voor periodieke oproepen voor hoorscreenings vanuit de overheid. Uit ons onderzoek in 2019 blijkt dat 9 op de 10 Nederlanders niet op de hoogte is van de gevolgen van onbehandeld gehoorverlies en beter voorgelicht wil worden. Het draagvlak voor een jaarlijkse gehoorcontrole voor 50-plussers is bij 55-plussers 54 procent en bij jongeren tot 35 jaar 63 procent. De effectiviteit van een hoortoestel is vele malen groter wanneer gehoorverlies eerder wordt onderkend. Verondersteld wordt dat men makkelijker aan een hoortoestel went wanneer hiermee begonnen wordt bij mild gehoorverlies.
Periodiek testen is overigens niet het enige dat bijdraagt aan het verhogen van het bewustzijn. Daar is meer voor nodig op gebied van voorlichting en beschikbaarheid van hooroplossingen en hoorhulpmiddelen. Om het taboe te doorbreken is het belangrijk om de bewustwording van horen te erkennen, voordat men toe is aan een hoortoestel. Zoals door gehoorbescherming en hoorhulpmiddelen. Hearables en toestellen met gezondheidsfuncties gaan een belangrijke rol spelen in deze vroege bewustwording. Wanneer men op jonge leeftijd bezig is met het gezond houden van het gehoor en accepteren van ondersteuning, zal de drempel naar een hoortoestel op latere leeftijd als veel lager ervaren worden.
GAIN streeft naar een complete benadering van hoorzorg in het leven, waarbij een bezoek aan een audicien een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Eventueel zouden de periodieke testen ook digitaal afgenomen kunnen worden, mits geavanceerd (audiometrie en spraakverstaan in ruis) en met duidelijke voorlichting.”
Op deze stelling geven ook Carmen de Jonge, voorzitter NVAB, Saskia Kloet, programmamanager gehoorschadepreventie VeiligheidNL en klinisch-fysicus en audioloog Jan de Laat hun reactie. Lees hier wat zij hiervan vinden.