De mogelijkheden voor een comfortabele en veilige werkplek voor slechthorenden
Slechthorenden kunnen tegen allerlei problemen op het werk aanlopen. Zowel op gebied van techniek als energie. Het is belangrijk hier bewust van te zijn en ervoor te zorgen dat slechthorenden ook op het werk optimaal kunnen blijven functioneren. Zo zijn er zaken die een slechthorende zelf kan doen en zaken waar een werkgever in kan voorzien als het gaat om een optimale, comfortabele en veilige werkplek.
Er zijn diverse manieren om te zorgen voor een goed energieniveau voor thuiswerkers, bijvoorbeeld spelregels en pauzes bij veel overleg via de telefoon of video. Maar ook kunnen hoorhulpmiddelen een uitkomst zijn.
Hierbij kan gedacht worden aan solo-apparatuur voor vergaderingen waarbij het geluid van de spreker door middel van een zender en ontvanger, rechtstreeks naar de slechthorende wordt overgebracht. Ook een telefoon met ingebouwde ringleiding en/of versterker behoort tot mogelijke oplossingen. Maar ook minder bekende oplossingen zijn mogelijk, zoals een balie-ringleiding, of het omzetten van hoorbare signalen van apparatuur naar visuele-, of voelbare signalen. Hierbij kan er gedacht worden aan het signaleren van het brandmeldsysteem door flitslichten of een persoonlijk trilsysteem. Voor vrijwel elk vraagstuk is er een geschikte aanpassing voor slechthorenden te verzorgen.
Een slechthorende magazijnmedewerker aan het woord: ’’Doordat mijn gehoor steeds meer achteruit ging, hoorde ik in het magazijn de heftrucks niet meer aankomen. Dit zorgde voor onveilige situaties. In overleg met mijn werkgever zijn er bij alle heftrucks een zender ingebouwd, dat een signaal zendt naar een trilontvangertje aan mijn broekriem. Op acht meter afstand krijg ik een trilalarm en weet ik dat ik op moet passen. Het is veel veiliger geworden en ik kan me nu beter richten op mijn werk zonder steeds om me heen te hoeven kijken.”
In een gesprek tussen de slechthorende en een werkgever kunnen knelpunten doorgenomen worden en samen gezocht worden naar technische oplossingen. Vaak is er sprake van een vergoeding. Aanvullende apparatuur voor slechthorenden voor tijdens het werk of bij het volgen van onderwijs kan vanuit het basispakket vergoed worden. Alle persoonlijke hulpmiddelen in de vorm van aanvullende apparatuur (eventueel meeneembaar naar een volgende werkgever of thuis) waarbij sprake is van draadloze signaaloverdracht (connectiviteit) met een hoortoestel of trilmechanisme vallen onder het basispakket (volledige hooroplossing).
Wij adviseren slechthorende en werkgevers met elkaar het gesprek aan te geen, eventuele knelpunten aan te geven en samen op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen. Hoorexpert adviseert en zorgt voor praktische oplossingen als het gaat om werkplekaanpassingen. Als gecontracteerd leverancier voldoet Hoorexpert aan de kwaliteitseisen die door de zorgverzekeraars gesteld worden en kan de werkgever ondersteunen bij het opstellen van een aanvraag en deze indienen bij de zorgverzekeraar. Hoorcoache en ergotherapeuten kunnen zorgen voor begeleiding van slechthorenden in het dagelijkse leven.