Verschillende signalen die aan kunnen tonen dat je kind gehoorverlies heeft

Consument
Slechthorendheid en gezondheid

Vaak wordt gehoorverlies geassocieerd met mensen die wat ouder zijn. Slechthorendheid is inderdaad veel voorkomend onder ouderen. Toch kan het ook dat een kind slechter begint te horen. Als ouder is het soms lastig om hierachter te komen. Bij een kind waarbij zijn of haar gehoor beter ontwikkeld is, is het moeilijker om gehoorverlies op te merken. Dit komt omdat een ouder kind waarbij het gehoor verder ontwikkeld is al beter reageert op bepaalde signalen. 

In deze blog vertellen we meer over de verschillende signalen die aan kunnen tonen dat je kind gehoorverlies heeft.

7 signalen die kunnen aantonen dat je kind minder goed hoort
Onderstaande signalen kunnen aangeven dat je kind minder goed hoort. Herken je bepaalde situaties? Dan raden wij aan om een afspraak te maken voor een hoortest. 

1. Je merkt dat je kind meer de aandacht erbij probeert te houden wanneer je aan het praten bent. Een verhoogde concentratie kan betekenen dat er meer op non-verbale communicatie wordt gelet. 
2. Je kind begint harder te praten dan voorheen.
3. Je kind reageert af en toe niet wanneer iemand iemand wat zegt. 
4. Je kind zet de televisie harder dan andere familieleden gewend zijn. 
5. Je kind scoort slechter op school omdat hij/zij niet alles meekrijgt wat de leerkracht zegt. 
6. Je kind vraagt vaker om iets te herhalen. 
7. Het lijkt erop dat je kind niet oplet tijdens een gesprek.

Overgaan tot actie
Wanneer je vermoedt dat je kind aan gehoorverlies lijdt, is het belangrijk om over te gaan tot actie. Een goed gehoor is namelijk van essentieel belang voor de mentale en fysieke gezondheid.  Zo kun je een afspraak maken bij de huisarts of direct een hoortest inplannen bij de audicien. Via een hoortest weet je vrij snel of er daadwerkelijk hoorproblemen zijn. Wanneer dit het geval is maakt een audicien een plan om een passende oplossing te bieden. 

Er zijn verschillende soorten hoorhulpmiddelen voor situaties zoals telefoneren, tv-kijken of bijvoorbeeld groepsgesprekken

gerelateerde pagina's: