Hoe communiceer ik met iemand die slechter hoort?
Merk je tijdens een gesprek dat iemand je niet of niet goed kan verstaan? Dit kan komen doordat de persoon met wie je spreekt gehoorverlies heeft. Iemand met gehoorverlies heeft bijvoorbeeld moeite om gesprekken op drukke plaatsen, in gezelschap of 1-op-1 te volgen. Bij iemand met gehoorverlies kan een hoorhulpmiddel helpen om gesprekken beter te kunnen volgen.
Daarnaast kan het voorkomen dat iemand zelf niet doorheeft dat hij of zij aan gehoorverlies lijdt. De kans dat je iemand tegenkomt die slechthorend is, is aanzienlijk. 1 op de 6 personen in Nederland heeft namelijk een vorm van gehoorverlies. Maar hoe communiceer je met iemand die slechter hoort? Wat kun jij doen om je beter verstaanbaar te maken, zodat een slechthorende gesprekken beter kan volgen?
Houd een normale toon aan
Allereerst is het van belang om tijdens je communicatie een normale toon aan te houden. Luid en duidelijk communiceren is essentieel voor goede verstaanbaarheid. Articuleer hierbij goed en probeer de ander aan te kijken als je spreekt. Je gezichtsexpressie is namelijk een belangrijk onderdeel van de communicatie. Iemand die slecht hoort kan veel uit deze gezichtsexpressie halen. Probeer het bespreekbaar te maken en vraag of je te verstaan bent. Het helpt in veel gevallen niet als je gaat schreeuwen.
Slechthorenden geven vaak aan dat personen waarmee ze spreken er aan het begin rekening mee houden dat zij met een slechthorende praten, maar vervolgens hier niet meer aan denken. Men gaat dan sneller en zachter spreken. Iemand die minder goed hoort ervaart het vaak als vervelend om te moeten blijven vragen om iets te herhalen en aan te geven iets niet verstaan te hebben.
Dit kan men zelfs dermate vervelend vinden dat het niet meer wordt aangegeven met als gevolg dat deze persoon het niet verstaat en het daarbij laat. Dit kan ook leiden tot het volledig vermijden van sociale situaties. Blijf je er dus zo veel mogelijk bewust van gedurende het hele gesprek en let goed op de gezichtsexpressie van de slechthorende of diegene je nog goed verstaat en er ‘juist’ op reageert.
Blijf geduldig
Daarnaast is het belangrijk om geduldig te blijven. Herhaal je boodschap desnoods op een langzame en duidelijke manier zodat het eenvoudiger te volgen is. Lukt dit niet? Dan kan het helpen om iets op een papiertje of in je smartphone op te schrijven en te laten zien. Hierbij helpt het om een behulpzame en geduldige houding aan te nemen.
Zelf slechthorend?
Ben je zelf slechthorend en merk je dat iemand je niet goed verstaat? Geef dit aan om ervoor te zorgen dat de ander je hierbij kan helpen. Als iemand begrip kan tonen voor de situatie kan hij of zij zich inleven waarbij je sociale isolatie beter kan voorkomen.
Merk je dat je slechter begint te horen en ben je benieuwd of je toe bent aan een hoortoestel of een ander hoorhulpmiddel? Dan kun je een hoortest doen om de mogelijkheden van een passende oplossing te bekijken.
Ervaringen en tips van slechthorenden
Benieuwd naar ervaringen en tips van andere slechthorenden? Bekijk de video’s en lees ervaringen van personen die vertellen over hoe het is om slechthorend te zijn.