Per 1 juli verplicht een rookmelder in huis: wat als je deze niet goed hoort?

Consument
Slechthorendheid en gezondheid

Sinds 1 juli ben je als eigenaar of verhuurder van een woning verplicht om rookmelders op iedere verdieping van je huis te plaatsen. Deze melders piepen wanneer er contact wordt gemaakt met rook. Zo krijg je een waarschuwing bij rook en/of brand. Plaats je deze niet? Dan creëer een onveilige situatie, en er is een kans dat je een boete of problemen met de verzekering krijgt. Maar wat als je deze melder niet goed kan horen? Wij vertellen graag meer over de mogelijkheden voor doven en slechthorenden. 

Rookmelders voor veel Nederlanders niet goed hoorbaar
Volgens specialisten produceren veel rookmelders zo’n hoog geluid dat het voor veel mensen niet hoorbaar is. Er wordt zelfs gezegd dat ongeveer de helft van de bevolking door de piep van deze rookmelders heen zou slapen. De overheid stelt hierbij wel eisen aan de geluidssterkte van rookmelders, maar niet aan de toonhoogte. Zorgwekkend, want rookmelders met een lagere frequentie zijn voor een aanzienlijk grotere groep Nederlanders wél hoorbaar. 

Wek- en waarschuwingssystemen voor slechthorenden
Een lagere frequentie pieptoon van rookmelders zou voor een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking dus al een verschil maken. Echter, er zijn ook slechthorenden die een lagere pieptoon (niet) goed kunnen horen. Vandaar dat er ook speciale rookmelders voor doven en slechthorenden beschikbaar zijn. Dit is een alarmsysteem wat verbonden wordt met verschillende onderdelen. Zo kun je gewaarschuwd of gewekt worden door middel van trillingen, flitssignalen, extra harde geluiden of een combinatie van deze signalen

Laat je adviseren door je audicien
Je audicien kan je adviseren over het wek- en waarschuwingssysteem wat het best bij jouw thuissituatie past. Wij raden daarom aan om samen te kijken naar de beste oplossing. Zeker wanneer je over nog niet of over een voor jou niet goed werkend systeem beschikt. 

 

En let op: in bijna alle gevallen wordt een rookmelder voor slechthorenden vergoed door je zorgverzekeraar

gerelateerde pagina's: