Hoe kun je iemand met gehoorverlies het beste helpen?

Consument
Slechthorendheid en gezondheid

Gehoorverlies komt vaak voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen in de leeftijdscategorie 65 - 75 jaar ervaart een vorm van gehoorverlies. Maar wat doe je als je merkt dat iemand in je omgeving slechter hoort? Veel mensen willen hun naasten op de best mogelijke manier helpen. De omgeving merkt bovendien vaak eerder dat er sprake is van een gehoorverlies dan de persoon zelf. Er zijn diverse signalen. Je moet bijvoorbeeld vaker herhalen wat je zegt, de tv wordt harder gezet en er wordt harder aan de telefoon gesproken. Maar hoe kun je iemand met gehoorverlies het beste helpen? Wij leggen het graag uit.

Verdiep je in het onderwerp en maak het bespreekbaar
Verdiep je in het onderwerp om te begrijpen wat gehoorverlies nu precies is en hoe het kan ontstaan. Gehoorverlies begint meestal licht en kan oplopen tot zwaar gehoorverlies. Deze ontwikkeling gaat bijna altijd langzaam. Je merkt het aan iemand als hij of zij steeds meer moeite krijgt om spraak te verstaan. Dit kan iemand op een gegeven moment beperken in het sociale leven, wat kan leiden tot een sociaal isolement en eenzaamheid. Bovendien kan onbehandeld gehoorverlies leiden tot een achteruitgang van de hersenfunctie, dementie en een verhoogde kans op valincidenten.
 
Merk je dat iemand minder goed begint te horen? Maak het bespreekbaar. De stap om er iets aan te doen kost bij veel mensen tijd. In plaats van de confrontatie aan te gaan is het goed om begrip te tonen voor de situatie. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om samen informatie over gehoorverlies, de gevolgen als er niets aan gedaan wordt en de mogelijke oplossingen. Bijvoorbeeld aan de hand van dit stappenplan, waarin we je aan de hand meenemen in het hele proces, van een hoortest bij de audicien naar hooroplossing. Ook kun je persoonlijke ervaringen van andere mensen met gehoorverlies (en hooroplossingen) laten lezen of bekijk deze video's.

Overgaan tot actie
Wanneer duidelijk is dat het belangrijk is om gehoorverlies aan te pakken kun je overgaan tot actie. Je kunt een afspraak maken bij de huisarts of direct een hoortest inplannen bij een audicien. Een hoortest bepaalt vrij snel wat de situatie is, en wat er aan gedaan kan worden. Tijdens de afspraak bij de audicien wordt er aan de hand van de persoonlijke situatie, wensen en eventuele activiteiten een oplossing geboden. Deze oplossing kan een hoortoestel zijn, welke goed aansluit bij de persoonlijke situatie. Er zijn bovendien verschillende hoorhulpmiddelen voor specifieke luistersituaties, zoals telefoneren, tv-kijken en groepsgesprekken.
 
Je kunt een hoortoestel maar liefst 8 weken op proef nemen om te bepalen of het de juiste oplossing is. Lees hier meer over vergoedingen van hoortoestellen en hoorhulpmiddelen.