Voorkom gehoorschade op je werk
Nu de zomervakantie in het grootste gedeelte van Nederland voorbij is, keren de meeste mensen weer terug naar het werk. Hierbij is het belangrijk om een gezonde werkomgeving te creëren, zeker met betrekking tot je gehoor. Veel werkgevers en medewerkers zijn namelijk niet (voldoende) op de hoogte van de risico’s die verbonden zijn aan blootstelling aan hard geluid op de werkvloer. Maar hoe voorkom je gehoorschade op de werkvloer? Wij vertellen graag meer via deze blog.
Risico in veel verschillende beroepen
Er zijn een hoop verschillende beroepen waarbij het dragen van gehoorbescherming aangeraden wordt. Veel mensen denken bijvoorbeeld aan werken de bouw, iemand die dicht bij vliegtuigen werkt of werkzaamheden met machines die veel geluid produceren. Toch zijn er ook andere werkomgevingen waarbij wordt aangeraden om gehoorbescherming te dragen.
Voorbeelden zijn:
- Horeca;
- Onderwijs;
- Een dierenasiel of hondenkennel;
- Mondhygiënist;
- Dienstverlener bij de politie of brandweer.
Ook een voorbijrazende trein of een drukke autoweg produceren al gauw te veel geluid.
Bewustzijn werkgevers en werknemers
Het is dus belangrijk dat werkgevers en werknemers zich bewust worden van de risico’s die verbonden zijn aan harde geluiden op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt dat dit bewustzijn nog niet voldoende is. Er zijn jaarlijks namelijk zo’n 2500 registraties van Nederlanders die tijdens hun werk gehoorschade oplopen. Dat is één op de drie beroepsziekten die gemeld worden.
Twijfel je over of je gehoorbescherming dient te dragen op werk? Er zijn veel beroepen waarbij de het geluid al snel boven de 80dB uitkomt. Als je in en lawaaierige werkomgeving werkt is het aan te raden om voor de zekerheid gehoorbescherming te dragen. Gehoorschade is vaak iets blijvends, je kunt het dus beter voorkomen dan genezen.
Er zijn veel verschillende soorten gehoorbescherming, van universeel tot op maat en met diverse filters.