Experts verwachten veel nieuwe tinnituspatiënten in Nederland, hoe voorkom je blijvende gehoorschade?

Consument
Preventie
Slechthorendheid en gezondheid

Tinnitus oftewel oorsuizen, we schreven er al veel over. Hoe tinnitus wordt ervaren verschilt per persoon en kan variëren tussen een piep-, sis-, fluit-, brom- of ruis toon. Nu het aantal jongeren met oorsuisproblemen zo snel toeneemt, pleit kenniscentrum VeiligheidNL voor een betere structurele opsporing van gehoorschade bij jongeren. Het liefst al bij basisschoolleerlingen. 

Ook de Tweede Kamer wil actie ondernemen om de toename in tinnituspatiënten terug te dringen. Zo wil de meerderheid meer geld beschikbaar maken voor betere voorlichting en preventie. Ook wordt gesuggereerd dat bij sommige festivals de volumeknop omlaag moet.

Eén ding is zeker, tinnitus is iets wat je wilt voorkomen. De schade aan je gehoor is namelijk onomkeerbaar. Hoe voorkom je deze blijvende gehoorschade? Wij leggen het uit. 

Draag je doppen
Via voorlichting over de gevaren en door middel van meer preventie, bijvoorbeeld door het dragen van oordoppen, kan een toename in het aantal mensen met gehoorschade beperkt worden. Wist je bijvoorbeeld dat het maximale ‘veilige’ geluidsniveau bij concerten alleen veilig is wanneer je oordoppen draagt? Bij het opstellen van dit maximale geluidsniveau is er van uitgegaan dat bezoekers oordoppen dragen. Dit terwijl dit in praktijk helemaal niet zo is. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de bezoekers van festivals en concerten nooit oordoppen draagt. Vandaar de boodschap: draag je doppen en voorkom blijvende gehoorschade

Let wel op: doe je oordoppen een half uur voordat je wordt blootgesteld aan muziek al in. Zo kunnen je hersenen wennen aan de demping van het geluid waardoor je de muziek beter ervaart en gesprekken beter te volgen zijn. 

De juiste gehoorbescherming
Om gehoorschade te voorkomen dien je de juiste gehoorbescherming te dragen. Er is gehoorbescherming beschikbaar afhankelijk van in elke situatie je deze wilt gebruiken. Zo is er gehoorbescherming voor op de werkvloer, thuis, tijdens het zwemmen, tijdens een concert of festival, in het verkeer, tijdens het vliegen, klussen of afsteken van vuurwerk. 

Meer lezen over verschillende soorten gehoorbescherming? Lees onze blog over universele gehoorbescherming terug voor meer informatie.

gerelateerde pagina's: