Feestje pakken tijdens ADE? Denk aan je doppen!

Consument
Preventie

ADE, oftewel Amsterdam Dance Event begint vandaag. Dit dansevenement in onze hoofdstad trekt jaarlijks meer dan 400.000 bezoekers, en is één van de grootste dance evenementen ter wereld. Ben je van plan om een muziekevenement te gaan bezoeken? Denk dan zeker aan je doppen! Helemaal nu het aantal jongeren met oorsuis problemen snel toeneemt is het belangrijk om dit probleem aan te kaarten.

Wij vertellen graag meer over de risico’s en juiste gehoorbescherming. 

Experts waarschuwen
Tijdens het festivalseizoen deze zomer gaven experts aan dat het aantal jongeren met oorsuizen zo snel toeneemt, dat er een landelijke waarschuwing werd afgegeven. Ook de Tweede Kamer wil hierdoor actie ondernemen. Zo ligt er een plan op tafel om meer geld beschikbaar te maken voor voorlichting en preventie. Daarnaast wordt er gesproken over dat bij veel festivals de volumeknop omlaag moet. Maar dat is allemaal nog toekomstmuziek. Het is belangrijk om altijd je oren goed te beschermen tegen (te) hard geluid. 

Draag goede oordoppen
De toename in het aantal jongeren met oorsuizen kan volgens experts teruggedrongen worden via betere voorlichting en preventie door oordoppen te dragen. Het is zelfs zo dat de maximale volume bij veel dancefeesten veilig wordt geacht omdat er vanuit wordt gegaan dat bezoekers oordoppen dragen. Echter, uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. Hoogste tijd dus.

Het beste is om oordoppen met een muziekfilter te dragen. Universeel of op maat. Als je deze doppen in hebt verliest de muziek geen kwaliteit, en kun je gesprekken nog steeds goed volgen. Ideaal dus!

Wij raden hierbij aan om een half uur voor je bezoek aan een dancefeest al je doppen in je oren te doen. Zo kunnen je hersenen vast wennen aan de demping van geluid waardoor je weinig verschil merkt met wanneer je geen doppen zou dragen. 

gerelateerde pagina's: