Veiligheid en gezondheid op je werk: bescherm je gehoor en hoe blijf je gezond functioneren?

Preventie
World Day for Safety and Health at Work: tips voor veiligheid en gezondheid op je werk: gehoorbescherming op je werk en behoud je energie als je slechthorend bent

Op 28 april 2022 is het ‘World Day for Safety and Health at Work’. Een door de Verenigde Naties in het leven geroepen dag waarop extra wordt stilgestaan bij het creëren van een veilige werkomgeving. Wij vinden het belangrijk stil te staan bij veiligheid en gezondheid op werk met betrekking tot je gehoor. Want veel werkgevers en medewerkers zijn niet op de hoogte van de risico’s die verbonden zijn aan hard geluid op de werkvloer en goed en gezond blijven functioneren als je slechthorend bent.

Gehoorbescherming op de werkvloer

Er zijn een aantal beroepen waarbij het voor veel mensen vanzelfsprekend is dat er gehoorbescherming gedragen wordt. Denk hierbij aan de bouw, werk met machines of bijvoorbeeld iemand die op de landingsbaan van het vliegveld werkt. Toch zijn er ook minder vanzelfsprekende situaties waar wordt aangeraden om gehoorbescherming te dragen. Dit zijn bijvoorbeeld een lawaaierig schoolplein, een voorbijrazende trein of een drukke autoweg.
 
Uit onderzoek blijkt dat veel werkgevers en werknemers zich niet bewust zijn van het geluidsniveau en de risico’s van deze niveaus. Jaarlijks zijn er zo’n 2500 registraties van Nederlanders die gehoorschade oplopen tijdens het werk. Dat is ongeveer één op de drie meldingen van alle beroepsziekten die gemeld worden. Veel te veel vinden wij. Werk je bijvoorbeeld in de horeca, het onderwijs, als mondhygiënist of als dienstverlener bij de politie of brandweer? Ook dan is het vaak aan te raden om gehoorbescherming te dragen.

Gezond blijven functioneren op het werk

Ben je slechthorend of heb je gehoorschade? Dan is het somns moeilijk om goed en gezond te blijven functioneren op werk? Wanneer je een hoortoestel draagt kan het bijvoorbeeld in drukke situaties lastig zijn om gesprekken te volgen. Janneke Roozen geeft in haar blog tips over wat haar heeft geholpen om gezond te blijven functioneren op werk. Enkele van deze tips zijn:

  • Neem pauzes
  • Monitor je energie in een dagboekgeen
  • Plan vergaderingen aan het einde van de dag
  • Verdeel je taken goed
  • Gebruik een hoofdtelefoon om je af en toe af te kunnen zonderen
gerelateerde pagina's: