Hoortoestel kopen? Hier moet je volgens een audicien op letten
Ben je slechthorend en op zoek naar een oplossing om (weer) beter te kunnen horen? Met een goed werkend hoortoestel kun je ervoor zorgen dat je gesprekken weer optimaal kunt volgen. Een hoortoestel kopen kan best lastig zijn, het aanbod is immers groot. Waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een hoortoestel? Wij zochten het uit. In deze blog vertellen we meer over waar je volgens een audicien op moet letten.
De kosten
Bij de aanschaf van een hoortoestel wordt al snel als eerst gekeken naar de kosten. Logisch. Want het kan een drempel zijn om een grote investering te moeten doen. Het is goed om te kijken naar je zorgverzekering. Je kan namelijk in aanmerking komen voor een vergoeding. Vaak wordt 75% vergoed als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Wij raden aan om hierover contact op te nemen met je zorgverzekeraar.
Naast de standaardkosten van een hoortoestel kunnen er ook nog andere kosten bijkomen. Denk hierbij aan kosten voor batterijen, een oplader en eventueel extern hulpmiddel om te kunnen telefoneren of om televisie te kijken. Deze genoemde voorbeelden vallen onder hoorhulpmiddelen. Ook voor een aantal hoorhulpmiddelen is een vergoeding mogelijk via de basisverzekering.
Hoewel de kosten vaak een drempel zijn, is de aanschaf van een toestel tevens een investering in je eigen gezondheid. Het onbehandeld laten van gehoorverlies kan namelijk leiden tot diverse gezonheidsproblemen, zoals je welzijn, mentale en fysieke gezondheid (evenwicht en dementie).
De functies
Hoortoestellen hebben vandaag de dag veel extra functies. Deze functies blijven zich ontwikkelen waardoor er steeds meer handige snufjes bijkomen. Uiteraard verschilt het per persoon welke behoefte er naar welke functies is. Ben je iemand die veel sport? Dan kan een fitnesstracker interessant zijn. Daarnaast kan een BlueTooth functie waarmee je muziek kunt luisteren interessant zijn als je veel muziek luistert. Er zijn bovendien tal van hooroplossingen die zorgen voor een beter verstaan in gezelschap en rumoerige omgevingen, waardoor je weer onbezorgd op pad kunt gaan.
Andere voorbeelden van functies zijn een koppeling met het internet zodat je een melding krijgt als er een e-mail binnenkomt of als er thuis wordt aangebeld. Een voorbeeld van een recentelijk ontwikkelde functie is een vertaalfunctie waarmee gesprekken in een vreemde taal vertaald kunnen worden. Bijzonder! Want zo wordt je hoortoestel een ontzettend handige gadget.
Stappenplan
Ben je op zoek naar hulp bij het maken van een keuze voor een nieuw hoortoestel? Wij helpen je graag verder. Je kunt een kijkje nemen naar ons stappenplan voor het maken van de juiste keuze. Via dit plan leggen we stap-voor-stap uit hoe je dit proces het beste aan kunt pakken.