Je gehoor beschermen tijdens oud en nieuw

Consument
Preventie
Slechthorendheid en gezondheid

Hoewel er in een aantal Nederlandse steden een vuurwerkverbod geldt, zal er ongetwijfeld op veel andere plekken in Nederland als vanouds vuurwerk afgestoken gaan worden. En eerlijk is eerlijk, het hoort ook wel een beetje bij oud en nieuw om het een en ander in de lucht te schieten om het nieuwe jaar in te luiden. 

Toch is het afsteken van vuurwerk zeker niet geheel zonder risico. Elk jaar lopen vele honderden mensen door vuurwerk letsel op aan handen, benen, ogen, gezicht of oren! Maar hoe zit het met deze schade? En hoe zorg je ervoor dat je gehoor goed beschermd is tijdens oud en nieuw? Wij vertellen meer in deze blog. 

De risico’s
De harde knallen kunnen tot flinke (blijvende) gehoorschade leiden. Ook kan je door de knallen tinnitus oplopen. Er wordt geschat dat jaarlijks 800 tot 1600 mensen door vuurwerk blijvende gehoorschade oplopen. Knallen door vuurwerk kunnen met gemak meer dan 120 decibel aan geluid produceren. Vanaf 80 decibel is geluid zo hard dat het schadelijk is voor je oren. Hierbij kunnen knallen van illegaal vuurwerk oplopen tot wel 170 decibel. 

De juiste gehoorbescherming 
Zoals eerder gezegd is gehoorschade altijd blijvend. Dit is dus iets wat je zeker wil voorkomen. Daarom raden wij aan om de juiste gehoorbescherming te dragen. Steek je zelf het vuurwerk af? Draag dan zeker gehoorbescherming. Degene die het vuurwerk afsteekt loopt namelijk het meeste risico. Maar ook als je dichtbij staat loop je risico op gehoorschade. 

Wij raden aan om in ieder geval genoeg afstand te houden van de knallen. Bij het dragen van gehoorbescherming kun je denken aan standaard oorkappen of (op maat gemaakte) oordoppen om de impact van het geluid te verminderen. Ben je benieuwd naar de verschillende soorten gehoorbescherming? Wij schreven hier eerder over in onze blog over universele gehoorbescherming voor verschillende situaties

Kortom: hou genoeg afstand, draag gehoorbescherming en vergeet ook zeker je veiligheidsbril niet! 

gerelateerde pagina's: