Meer dan de helft van Nederlanders met gehoorproblemen draagt geen hoortoestel

Consument
Tips hoortoestellen
Slechthorendheid en gezondheid

Volgens onderzoek draagt in Nederland meer dan de helft van de personen met gehoorproblemen géén hoortoestel. Dit terwijl onbehandeld gehoorverlies veel negatieve gevolgen kan hebben. Via je gehoor sta je in verbinding met jezelf en je omgeving. Ook wordt gehoorverlies gelinkt aan eenzaamheid, dementie en evenwichtsstoornissen. Ten slotte heeft gehoorverlies invloed op je werkprestaties en zelfstandigheid.  

Genoeg reden dus om bij gehoorverlies een hooroplossing te overwegen. Weet je niet zeker of je toe bent aan een hoortoestel? Bekijk ons stappenplan voor de juiste keuze

Grote impact onbehandeld gehoorverlies
Volgens experts is de maatschappelijke impact van onbehandeld gehoorverlies groot. In Nederland hebben momenteel zo’n 1,8 miljoen personen gehoorverlies. Volgens het uitgevoerde onderzoek zou meer dan de helft hiervan dus hun gehoorverlies onbehandeld laten. Er valt dus zeker wat te doen aan deze impact. Bijvoorbeeld via voorlichting, bewustwording en eventuele begeleiding. 95% van de respondenten die wél een hoortoestel draagt vindt namelijk dat het dragen van een toestel hun kwaliteit van leven heeft verbeterd. 

Waarom draagt meer dan helft slechthorenden geen hoortoestel?
Vaak blijkt dat personen met gehoorverlies zelf vinden dat zij nog niet toe zijn aan een hoortoestel. Wat hierbij meespeelt is de sociale drempel voor het dragen van een hoortoestel. Het is voor veel mensen dus een (te) grote stap om een hoortoestel te nemen, terwijl het vaak alleen maar positieve effecten heeft. 

Weten wat andere mensen met gehoorverlies hierover zeggen? Bekijk hier een aantal video’s.

Een hooroplossing die bij jou past
Het wordt aangeraden om gehoorproblemen tijdig te behandelen. Dit voor een positief effect op zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Vind je het lastig om te bepalen welke hooroplossing bij jou past? Wacht niet af en bespreek het met je arts of je audicien of neem een kijkje naar ons stappenplan en ga na welke oplossing bij jou past. 

Meer weten over het onderzoek? Lees het hier en bekijk hier de infographic met een aantal opvallende resultaten.

gerelateerde pagina's: