Hoe ga ik om met oorsuizen?

Consument
Preventie
Slechthorendheid en gezondheid

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is een storend geluid wat kan klinken als een piep-, sis–, brom- of ruis geluid. Hoe de oorsuizen ervaren worden verschilt per persoon. Er zijn veel personen die last hebben van oorsuizen. In Nederland heeft zo’n 10 tot 15 procent van de bevolking tinnitus. Deze storende geluiden kunnen in het dagelijkse leven erg lastig zijn voor iemand die het heeft. Maar hoe ga je om met oorsuizen? Wij vertellen graag meer. 

Ervaringen met oorsuizen
Er zijn meer mensen die je er graag meer over vertellen, de mensen met tinnitus zelf. Zij delen hun verhaal: hoe is het oorsuizen ontstaan en hoe gaan zij ermee om. 

Zo geeft Sam (29) aan een lichte vorm van tinnitus te hebben. Als het stil is, hoort hij een ruis. Wat voor hem werkt is om zijn focus te verleggen. Als hij zich minder focust op de ruis, is hij zich er ook minder bewust van. Zijn tinnitus is ontstaan tijdens een bandrepetitie waarbij harde muziek werd geproduceerd. 

Marnix (56) heeft sinds een operatie last van oorsuizen. Na verschillende onderzoeken wordt er tegen hem gezegd dat hij er mee moet leren leven. Met hulp van een coach leert hij zich beter aan te passen aan zijn tinnitus. Ook Marnix leert dat afleiding, tot nu toe, de beste oplossing is. Zijn tinnitus is 65 decibel en een blijvertje. De nachten komt hij door met draadloze oordoppen met het geluid van een knetterend kampvuur. Als de wekker gaat blaast hij het vuurtje uit en begint hij aan een nieuwe dag. 

Stefan (24) heeft sinds een avondje feesten last van een ruis en lichte piep in zijn oor. Hij vergat tijdens een avondje feesten met vrienden zijn oordoppen. Hij geeft aan dat dit de grootste fout van zijn leven was. Die dag veranderde zijn leven, want hij heeft sindsdien last van tinnitus. Ondanks dat hij een lichte vorm van tinnitus heeft, geeft hij aan dat het absoluut niet prettig is. Vandaar de boodschap: draag gehoorbescherming en zorg goed voor je gehoor! 

Behandelingen
Tinnitus kan niet worden genezen, maar er zijn wel verschillende behandelingen mogelijk om tinnitus aan te pakken. Deze behandelingen zijn een soort trucjes, maar hebben wel hun succes bewezen. Zo wordt er bij cognitieve therapie gekeken naar hoe de tinnitus wordt waargenomen en hoe de oorsuizen via gedachten verminderd kunnen worden. 

Door middel van geluidstherapie of een hoortoestel worden externe geluiden gebruikt om de tinnitus te maskeren. Nieuwe generaties hoortoestellen hebben vaak een functie waarbij dit geluid wordt geproduceerd. Dit wordt ook wel een “Tinnitus Noiser” genoemd. Omdat tinnitus en gehoorverlies vaak samengaan, is een modern hoortoestel een goed middel om tinnitus te verminderen. 

Ook medicatie (slaap- en kalmeringsmiddelen), ontspanningsoefeningen, fysiotherapie, massage en een gezonde levensstijl kunnen tinnitus behandelen. Het is voor iedereen anders hoe tinnitus het best aangepakt kan worden. Het vergt veel tijd, maar veel mensen lukt het om onder begeleiding van een professional oorsuizen te verminderen. Wij raden daarom aan om bij oorsuizen contact te zoeken met je huisarts en KNO-arts. 

gerelateerde pagina's: